Best of 2016: Nejlepší sportovní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Nejlepší sportovní hra

6. 2. 2017 19:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Pět her s číslovkami v názvu znamená jediné - na řadě je kategorie sportovních her. Loňský rok se nesl v nadvládě čutálistů, protože do nominace se dostaly hned 3 fotbalové hry. To víte, my bychom do výběru ve jménu rozmanitosti rádi zařadili nějaký nohejbal, jenže vývojáři sportovních her se vesměs pohybují v bezpečných kolejích zavedených sérií, a na nějaké velké experimentování nemají ani pomyšlení. Což samozřejmě neznamená, že letošní várka není kvalitní, protože to ona zase je. Svědčí o tom i fakt, že úplně všechny nominované hry od nás loni dostaly osmičkové hodnocení. Tak se pojďme podívat, která z nich si dokráčela pro mistrovský titul. 

FIFA 17

Rovnou začneme sérií FIFA, která se během let stala synonymem pro vydávání stejných her s aktualizovanými soupiskami. Tahle reputace je ale obecně řečeno dost nespravedlivá, a v případě loňského ročníku to platí dvojnásob. Přechod na Frostbite Engine sice hře možná neprospěl tolik, jak bychom doufali, ale FIFA to víc než vynahrazuje dobrou hratelností, překvapivě skvělým singleplayerovým módem The Journey a celkově luxusní prezentací. Ne nadarmo ji Vašek v recenzi označil za "nejnaleštěnější fotbalovou hru všech dob".  

FIFA 17 zdroj: tisková zpráva

PES 2017

Nový ročník Pro Evo je jako Barcelona – kdo proti němu zkusí hrát fotbal, prohraje. FIFA má navrch ve všech možných oblastech od licencí až po herní módy, ale jakmile vstoupíte na zelený pažit, okamžitě poznáte, že v hratelnosti PES 2017 dominuje. Až na výjimky (brankáři, díváme se na vás) je všechno realistické, hektické, nepředvídatelné... no prostě fotbalové. Jistě, narazíte na chyby a nedodělky - třeba odfláknutá PC verze stojí za pohlavek. Jenže, ono vážně není složité přimhouřit oko, když se před vámi na trávníku odehrává čirá a nefalšovaná zábava.   

PES 2017 zdroj: tisková zpráva

Football Manager 2017

A do třetice fotbal. Tentokrát ovšem vyměníme vzrušující akční přístup za hodinové dumání nad tím, koho nasadíte do příštího zápasu. Football Manager 2017 vás opět posadí do manažerského křesla v podstatě jakéhokoli klubu na světě, takže pokud se chcete ujmout otěží Varnsdorfu v druhé české lize, není problém. Nový ročník zapracoval na spoustě věcí, hlavně managementu týmu mezi zápasy, styku se zaměstnanci klubu nebo třeba smlouvách a přestupech. Navíc se dočkáte unikátní simulace Brexitu! Ačkoli tu jako vždy zůstává hromada věcí k vylepšení, FM 2017 je dle recenze "ze všech starých i nových manažerů nejpropracovanější a nejpříjemnější."  

Football Manager 2017 zdroj: tisková zpráva

NBA 2K17

Heslo "evoluce místo revoluce" platí i pro letošní basket, NBA 2K17. Ve virtuální zámořské košíkové se toho nezměnilo zas tak moc, ale na co autoři sáhli, to se jim povedlo. Přepracované ovládací schéma silně spoléhající na analogové páčky je složitější, ale zábavnější, audiovizuální úroveň se zvedla zas o pár stupňů výš, a všechno to podtrhuje spousta povedených herních módů. Bonusem jsou perfektní komentátoři a absurdně detailní editace vašeho avatara. Mezi vady na kráse patří až moc velký důraz na mikrotransakce a sem tam nějaké ty mouchy v hratelnosti, ale letošní NBA si i tak rozhodně zaslouží vaši pozornost.  

NBA 2K17 zdroj: tisková zpráva

EA Sports UFC 2

A nakonec pro změnu sport, ve kterém se svého soupeře můžete dotknout, aniž by se okamžitě pískal faul. V EA Sports UFC 2 si můžete vyzkoušet povolání bojovníka MMA - Mixed martial arts, a je to docela paráda. Jde o hru, která na první pohled sice vypadá jako bojovka, jenže Aleš zavile trvá na tom, že to bojovka rozhodně není. O vašem vítězství či porážce tu nerozhodnou komba, ale načasování úderů a perfektní pochopení taktiky i pravidel. Jde o povedenou simulaci, jejíž grafická excelence je už jen třešničkou na dortu. Je tu ovšem pár problémů. Některé se týkají simulace kariéry, ale možná tím nejvážnějším je jednoduchý fakt, že UFC 2 je hrou pro hrstku lidí z velmi úzké cílové skupiny. Nic to ale nemění na faktu, že jde o povedenou hru.

EA Sports UFC 2 zdroj: tisková zpráva

 

A nejlepší sportovní hrou za rok 2016 se podle redakce Games.cz stává: 

bestof_sportovni_dolni zdroj: tisková zpráva

Čestné uznání aneb sportovní hry, které už už sahaly po slávě:

Steep
NHL 17

Nejnovější články