Best of 2016: Nejlepší strategie
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Nejlepší strategie

30. 1. 2017 19:30 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Některé hry prověří vaše reflexy, jiné po vás chtějí bystrou mysl a plánovací schopnosti šachového velmistra, další vyžadují chladnokrevnost tváří v tvář hektickým či stresujícím podmínkám. Existuje však jeden žánr, který kombinuje všechny požadavky do úžasné královské disciplíny, a tím žánrem jsou strategie. Tedy, je pravda, že pokud se místo RTS jedná o tahové tituly, reflexy ani chladnokrevnost zas tak nepotřebujete. A taky je fakt, že čtyři z pěti námi nominovaných her jsou tahové. Ehm. Víte co? Zapomeňte na tenhle úvod a radši se podívejte na (podle nás) nejlepší strategie roku 2016! 

XCOM 2

XCOM 2 se podle Lukáše „vyrovnal legendě.“ Zmíněná legenda, původní série X-Com od Juliana Gollopa, si v 90. letech získala mezi milovníky strategií kultovní status, takže by vůbec nebylo divu, kdyby se tvůrcům z Firaxis při čtení Games.cz oči zaplavily slzami štěstí. No, však si to zaslouží! XCOM 2 skvělým způsobem kombinuje taktický tahový boj proti přesile mimozemšťanů s budováním základny a výcvikem vojáků, které si upravíte podle libosti a následně pošlete do akce. A když váš oblíbenec, kapitán Petr „Terminátor“ Poláček, koupí kulku a neslavně skoná? Nevadí. V XCOM 2 je i selhání součástí úžasného zážitku, který si zaručeně budete pamatovat několik dalších let.

XCOM 2 zdroj: tisková zpráva

Civilization VI

Svoji bagáž si s sebou z minulosti přitáhla i velkolepá strategie Civilization VI. Vystoupit ze stínu slavných předchůdců nikdy není snadné, ale nové Civce se to daří s obdivuhodnou grácií. Zejména možnost během chviličky změnit styl hraní a sejít z cesty, na niž jste nastoupili 4 tisíce let před Kristem, perfektně osvěžuje hratelnost. Systém distriktů (a všeobecně specializace jednotlivých měst) se rovněž povedl. I vůdcové jednotlivých národů jsou skoro bez výjimky bezvadní, i když popravdě preferujeme sexy Filipa II. před namyšlenou Kleopatrou. Pro fanoušky série Civilizace je šestka povinností, pro ostatní hráče velmi důrazným doporučením.

Civilization VI zdroj: tisková zpráva

Darkest Dungeon

Proč se víc her nezabývá psychickým zdravím svým hrdinů? Není zajímavé prozkoumat, co by se stalo partě dobrodruhů, kdybyste je poslali do podzemí plného hrozivých nestvůr? Samozřejmě že je! Ovšemže je zábavné sledovat, jak vaši svěřenci postupně zešílí a zemřou! Darkest Dungeon se vlastně v lecčems podobá XCOM 2. Vybudujete si vztah ke svým hrdinům, hra vám je nemilosrdně pozabíjí, a ještě se vám od srdce vysměje. Připočítejte k tomu na první pohled jednoduchý, ale ve skutečnosti velmi komplexní bojový systém, a vyjde vám zasloužilý kandidát na nejlepší strategii roku 2016.

Darkest Dungeon zdroj: tisková zpráva

Fire Emblem Fates

Navzdory „lehce zmatenému“ obchodnímu modelu je Fire Emblem Fates skvělým mixem strategie a RPG. Tahle japonská lahůdka na Nintendo 3DS vás nechá ovládat družinu jednotek, z nichž každá má jméno, účastní se rozhovorů, a tak dále. Musíte se o ni starat takovým způsobem, až to Milošovi připomnělo The Sims. Ale pozor – pokud někdo padne v bitvě, pak navždycky zmizí. A to vás rozhodně může zamrzet, zvlášť když se dva vaši vojáčci do sebe třeba zamilovali a zplodili dítě, které následně můžete taky naverbovat. Věčná válka napříč generacemi. No nezní to krásně zvrhle?

Fire Emblem: Fates zdroj: tisková zpráva

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Bravo! Potlesk! Vivat! Tomu panečku říkáme povedený comeback. Přitom jsme něco takového vůbec nečekali! Oživit hibernovaný žánr, to už chce kumšt, a tvůrci Shadow Tactics: Blades of the Shogun ho mají na rozdávání. Jde o duchovního nástupce taktických stealthovek typu Commandos nebo Desperados, ale rozhodně nečekejte prostý remake v japonském prostředí. Studio Mimimi přidalo spoustu vynikajících vylepšení od intuitivnějšího uživatelského rozhraní až po mnohem chytřejší nepřátele, a celý famózní mix doplnilo perfektním designem úrovní a pěti zajímavými postavami s unikátními přednostmi i slabinami. Paráda. Snad se jedná o první vlaštovku širší žánrové obrody.

Shadow Tactics – Blades of the Shogun zdroj: tisková zpráva

 

A nejlepší strategií za rok 2016 se podle redakce Games.cz stává:

bestof2016_strategie_clanek zdroj: tisková zpráva

Čestné uznání aneb strategie, které ještě stojí za pozornost:

Stellaris
Total War: Warhammer
Hearts of Iron IV

Beholder

Nejnovější články