Best of 2016: Nejlepší závodní hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Nejlepší závodní hra

8. 2. 2017 19:45 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Další rok bez Gran Turismo a Need for Speed? Mohlo by se zdát, že žánr závodních her přešlapuje na místě nebo spíš přemítá, kam se vlastně vydat. Tedy s čestnou výjimkou jedné série, jejíž odpůrci nás opět nařknou z nadržování. Jenže on byl letos ten výběr zase a znovu relativně snadný, zvlášť když se na obzoru neobjevila žádná indie nebo kickstarterová pecka, která by podkopala nohy mainstreamových simulačním titulům. Letos by to mělo být výrazně veselejší, dočkáme se snad konečně dalšího dílu Gran Turismo, vrátí se DiRT a vůbec bude dostatek důvodů oprašovat volanty. Přesto jsme i z loňské nabídky dali dohromady pětici finalistů. A nejsou to žádná béčka.

Mantis Burn Racing

Občas prostě jen potřebujete oddechovku. Malá prťavá autíčka, na která koukáte hodně shora, a jejichž klouzavá povaha a opožděné reakce mažou veškerá pojítka se světem reality. A právě proto je Mantis Burn Racing tak návykový a zábavný, zvlášť když se ho chopí více rukou. Na ramenou gigantů jako Death Rally či Ignition stojí další "davová psychóza", kterou si v multiplayeru můžete užít i bez toho, aby byli všichni v jedné místnosti (ačkoliv všichni víme, že tak je to nejlepší). Možná z nás jenom mluví desítky odehraných hodin v rámci redakční prokrastinace. Možná je Mantis Burn Racing zcela obyčejná a jejímu kouzlu propadají jen lidé ve středočeském kraji. A možná nekecáme a opravdu jde o dobře skrytý klenot. Vyzkoušejte a uvidíte.

Mantis Burn Racing zdroj: tisková zpráva

F1 2016

To je panečku proměna. V Codies si vzali k srdci výtky hráčů i recenzentů a doslova nám novým ročníkem vytřeli zrak. Macatá kariéra, která konečně připomíná život jezdce Formule 1, vyloženě geniální tréninková část, kdy opravdu cítíte, že to nekonečné kroužení k něčemu přispívá a máte pocit, že držíte nejen volant, ale i svůj osud ve svých rukou. A přes tuhle "školu" vše zůstalo zábavné a motivační. Jízdní model umí být hravý i nekompromisní. Záleží na tom, jak ho nastavíte, ale jsou to především změny v obsahu a jeho prezentaci, které mění hru k nepoznání. Pokud jste si dávali pár let formulovou pauzu, tohle je ročník, co vás znovu vrátí do hry.

F1 2016 zdroj: tisková zpráva

RIDE 2

Motorky se trochu točí v kruhu, což je dáno i tím, že se jim věnuje hrozně málo vývojářů. Milestone jsou jedni z těch srdcařů a milovníků jedné stopy, co se ne a ne odtrhnout. A kromě MotoGP teď rozjeli i sérii, která nás má v duchu Test Drive Unlimited naučit, že motorky nejsou jen o broušení kolen v zatáčkách, ale taky o bloumání krajinou a odrazech západu slunce na chromované nádrži. Samotná myšlenka RIDE je chvályhodná a dvojka je větší, lepší a zajímavější, ale... jenom kopírovat úspěšné hry s auty nestačí. Milestone musí do třetice přijít s nějakou převratnou myšlenkou. Buď to sérii zabije, nebo z ní konečně udělá hvězdu. Dvojka je "jen" dobrým nápadem, co se ocitl na křižovatce.

RIDE 2 zdroj: tisková zpráva

Forza Horizon 3

Tady není moc co rozebírat. Ano, protežujeme Forzu v žebříčcích rok, co rok, protože vládne jak žánru okruhových her, tak těm s otevřeným světem. Turn 10 si to s Playground Games moc hezky rozdělili a sdíleným know-how vládnou celému žánru. Horizon 3 nabídla nejen Austrálii se svým nezaměnitelným koloritem a vozovým parkem, ale především vás staví do čela všeho dění, takže máte nad festivalem větší kontrolu a můžete se bavit, jak už to tak šéfové zbavení otravných povinností dělají. Navíc trojka zdědila náročnější jízdní model po šestém Motorsportu, takže je s ní víc práce, a tudíž i legrace. A to jsme ani nezačali o těch tunách aut nebo povedeném zimním DLC. Tady se znovu odvádí poctivá práce, dopovaná skvělými nápady.

Forza Horizon 3 zdroj: tisková zpráva

Sebastien Loeb Rally Evo

Hry se slavnými jmény v názvu jsou většinou důvodem k ostražitosti, ale kdo by si nechtěl poměřit síly s legendárním Sebem? Druhé želízko Milestone staví na zkušenosti vývojářů s rallye hrami, takže se vám do ruky dostane spíš arkáda, která je technicky trochu pozadu a jízdně potrápí maximálně začátečníky. Jenže je tu taky Seb a dobře poskládaná kampaň. Nebo vlastně dvě. V té první se doslova prokoušete historií rallye sportu a vyzkoušíte si úplně všechno, co bylo napříč dekádami k mání. V té druhé pak napodobujete Loeba od začátku do konce jeho kariéry, povzbuzování videorozhovory s ním samotným, kde vám vysvětlí, proč byl ten či onen závod zásadní. A vy pak jdete a zkoušíte jeho triumfy vyrovnat nebo ještě překonat.

Sebastien Loeb Rally Evo zdroj: tisková zpráva

 

A nejlepší závodní hrou roku 2016 podle redakce Games.cz se stává:

bestofzavodni_dolni zdroj: tisková zpráva

Čestné uznání aneb závodní hry či simulace, které ještě stojí za pozornost:

WRC 6
American Truck Simulator - Arizona
Euro Truck Simulator 2 - Vive la France!

Nejnovější články