Best of 2016: Výsledky čtenářského hlasování o hry roku
zdroj: tisková zpráva

Best of 2016: Výsledky čtenářského hlasování o hry roku

12. 3. 2017 10:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

A hrou roku podle čtenářů Games.cz se stává …Overwatch! Neuvěřitelné, čtenáři se shodli s redakcí! Nebojte, k ničemu takovému nedošlo. Podle hlasování vás – čtenářů se hrou roku 2016 stal úplně jiný titul, než který jsme po dlouhém debatování vybrali v redakci. A podobné je to i v celé řadě dalších kategorií. Štve nás to? Co vás nemá, právě naopak. Jsme rádi za to, že naši čtenáři nejsou ovce, které sní všechno, co jim naservírujeme. Navíc jsme všichni odlišní hráči a lidé s jinými představami o tom, co je dobré, skvělé a nejlepší. V řadě kategorií se široká čtenářská obec s volbami úzké redakce setkala, v řadě ne. A protože redakce už vám své volby v sérii článků představila, teď je řada na volbách čtenářů -  na vašich volbách. Která hra je podle vás nejlepší za rok 2016? Račte se podívat sami.

Překvapení roku

1. Doom
2. Shadow Tactics
3. Stardew Valley
4. Superhot
5. Final Fantasy XV

Porovnejte s volbou reakce: Shoda číslo 1. Reinkarnace legendární střílečky vsadila na retro přístup v moderním kabátě a překvapila tím, jak vás, tak redakci. Hra, na kterou by si týden před vydáním s jistotou vsadil málokdo, nakonec překvapila v tom nejlepším slova smyslu a vrátila nám zpět víru ve schopnosti id Software. V kompletní finální pětici vašeho hlasování pak oproti redakčnímu výběru chybí plošinovka Owlboy, kterou jste nahradili originální logickou akcí Superhot, jinak jde ale o takřka dokonalé souznění.

DOOM

Zklamání roku

1. Mafia III
2. No Man's Sky
3. Quantum Break
4. The Last Guardian
5. Adrift

Porovnejte s volbou reakce: Shoda číslo 2. Mafia III určitě není propadákem roku a k řada jejích vlastností, především zpracování dobové atmosféry a soundtrack, zaslouží pochvalu. Zklamání v tomto případě pramení z opuštění tradic prvních dvou dílů a ztráty osobitého přístupu k žánru gangsterské městské akce. Titul zklamání roku si tak Mafia III neodnesla jen od redakce Games.cz, ale i od čtenářů. Autoři No Man's Sky tak měli, minimálně v případě českých hráčů, štěstí, že jejich hra vyšla zrovna loni. Ale bylo to těsné.

Mafia III

Nejlepší akční hra

1. Uncharted 4: A Thief's End
2. Dishonored 2
3. Hitman
4. Superhot
5. Owlboy

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 1. Ale za to pořádná. Nicméně nebudeme si nic nalhávat, tady se to dalo čekat. Naše volba fantastické plošinovky Owlboy za akční hru roku byla určitě nečekaná, a přestože si za ní bezvýhradně stojíme, vaši volbu čtvrtého dílu série Uncharted naprosto chápeme a respektujeme. A Thief's End dotáhla k dokonalosti všechny dlouhodobé přednosti série a (minimálně dočasné) rozloučení Nathana Drakea tak dopadlo na výbornou. Ocenili jste ale i Dishonored 2 a Hitmana, který se v našich pracovních součtech redakčního hlasování na stupně vítězů nedostal.

Uncharted 4: A Thief's End

Nejlepší střílečka

1. Doom
2. Battlefield 1
3. Overwatch
4. Titanfall 2
5. Shadow Warrior 2

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 2. Zatímco my jsme ocenili vyladěný multiplayer v podání Blizzardu, vy jste na první místo vysadili Dooma. A ani my nemůžeme proti takové volbě říct ani popel. Doom je akční jízdou od začátku až do konce a v tomto směru je prakticky ztělesněním definice střílečky jako žánru. Zkrátka, žádné překvapení. To možná pro mnohé nastane na druhé místě, kam jste posadili Battlefield 1. Pokus EA DICE o herní adaptaci 1. světové války si sice z našeho pohledu pozornost zasloužil, čtenářská hodnocení a diskuse v nás ale vzbudila pocit, že to v hlasování bude mít mnohem těžší. Opět se tak ukázalo, jak zavádějící dojem mohou internetové hejty vyvolat...

DOOM

Nejlepší RPG

1. Dark Souls III
2. Tyranny
3. Final Fantasy XV
4. Stardew Valley
5. Salt and Sanctuary

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 3. Kategorie RPG byla v loňském roce nacpaná k prasknutí a výběr byl těžký a těsný jak v redakci, tak v čtenářském hlasování. Někteří fanoušci Dark Souls možná mají ke třetímu dílu pár výtek, v celkovém pohledu jde ale stále o fantastickou hru, která důstojně završila celou trilogii. Není tedy divu, že jste na první místo nominovali právě ji. Naší redakční volbu, tedy patnáctý díl Final Fantasy, jste umístili na bronzovou příčku, až za dalšího z favoritů - skvělou Tyranny od Obsidianu. 

Dark Souls III

Nejlepší adventura & logická hra

1. Samorost 3
2. Inside
3. The Witness
4. Dark Train
5. Seasons After Fall

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 4. Z této volby máme velkou radost, přestože jsme se s vámi opět neshodli. Ještě nikdy v pětileté historii našeho "Best of" hlasování se nestalo, aby čtenářskou volbou v některé z hlavních kategorií vyhrála česká hra. V drsné konkurenci skvělých počinů jako Inside nebo The Witness nakonec překvapil Samorost 3 od Amanita Design, a přestože my jsme v redakci zvolili jinou českou hru, netradiční logický experiment Dark Train, jsme moc rádi, že se čeští vývojáři dočkali svého ocenění i od vás.

Samorost 3

Nejlepší strategie

1. XCOM 2
2. Civilization VI
3. Shadow Tactics
4. Darkest Dungeon
5. Stellaris

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 5. Redakční volba v podobě Shadow Tactics skončila ve vašem hlasování až na třetím místě a první dvě pozice ovládla dvojice comebacků - šestý díl Civilizace a především druhý XCOM. Zatímco Civka vás zaujala takřka nekonečnou herní variabilitou a několika zajímavými novinkami v systému, XCOM 2 bodoval klasickou kombinací taktického tahového boje s budováním základny a výcvikem vojáků, které si upravíte podle libosti a následně pošlete do akce.

XCOM 2

Nejlepší sportovní hra

1. FIFA 17
2. NHL 17
3. EA Sports UFC 2
4. PES 2017
5. Football Manager 2017

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 6. Je třeba uznat, že série FIFA je ve sportovní sekci stálicí, na kterou je spolehnutí. Nový mód The Journey přidal do hry vytoužené osvěžení a díky přechodu na Frostbite engine je FIFA 17 aktuálně nejhezčí fotbalovou hrou historie. Redakce dala letos přednost fotbalovosti konkurenční série PES a shoda mezi redakčními a čtenářskými volbami nebyla na dalších příčkách - na druhé místo jste totiž vystřelili NHL 17, která se v redakčních podmínkách nedostala do první pětky na úkor NBA 2K17. 

FIFA 17

Nejlepší závodní hra

1. Forza Horizon 3
2. F1 2016
3. Sébastien Loeb Rally Evo
4. RIDE 2
5. Mantis Burn Racing

Porovnejte s volbou reakce: Shoda číslo 3. Zcela jasné vítězství si třetí díl série Forza Horizon připsal v redakčním i ve čtenářském hlasování o nejlepší závodní hru roku 2016. Suverenita, s kterou australský závodní nářez zvítězil, byla způsobena nejen slabší konkurencí, která letos závodní žánr postihla, ale především kvalitami hry samotné. Skvělé technické zpracování, hromady aut, propracovanější festivalový koncept i náročnější jízdní model dělají z Forza Horizon 3 jasného vládce.

Forza Horizon 3

Nejlepší DLC & datadisk

1. Zaklínač 3: O Víně a Krvi
2. Arma 3: Apex
3. Euro Truck Simulator 2 - Vive la France!
4. Pillars of Eternity: The White March - Part II
5. Sunless Sea: Zubmariner

Porovnejte s volbou reakce: Shoda číslo 4. Nejjednoznačnější vítězství v celé anketě si ve čtenářském hlasování připsal datadisk k třetímu Zaklínači. A protože příběh O víně a krvi zabodoval i v redakci, můžeme si připsat celkem již pátou hlasovací shodu. Ve druhém datadisku vytáhl CD Projekt trumfy v podobě skvělého vyprávění a questů, fantastického prostředí a především dlouhé herní doby, která překonává většinu dnešních samostatných her. Mimochodem, i v této kategorii si své body připsaly i české hry - ocenili jste datadisky pro Euro Truck Simulator 2 a třetí díl vojenské simulace Arma.

Zaklínač 3: Divoký hon - Krev a víno

Nejlepší modifikace

1. TES V: Skyrim: Enderal
2. Brutal Doom 64
3. Old Good STALKER Evolution/Remastered
4. Hearts of Iron IV: The Great War
5. Medieval Kingdoms Total War (Attila Version)

Porovnejte s volbou reakce: Shoda číslo 5. Totální konverze pro TES V: Skyrim vyhrála na obou stranách, přestože Brutal Doom 64 po celou dobu hlasování mocně dotahoval. Enderal ale nakonec svou pozici uhájil. Modifikace, která se odehrává ve svém vlastním světě, nabízí nejen vlastní propracovaný příběh, ale i vylepšený soubojový systém, nové RPG prvky nebo možnost stavět a vylepšovat vlastní obydlí.

enderal

Nejlepší mobilní hra

1. Pokémon GO
2. Reigns
3. Chameleon Run
4. Sorcery! Part 4
5. Snakebird

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 7. Pokémoni u vás zvítězili na celé čáře a jejich vítězství asi nemůže být žádným velkým překvapením. O Pokémon GO se mluvilo svého času i v mainstreamových médiích a hra zaujala i publikum, které z mobilních aplikací dosud používalo tak maximálně Facebook. Možná i proto jste hledání různorodých potvůrek v augmentované realitě upřednostnili před originálním vyprávěním Reigns. 

Pokémon GO

Nejlepší remaster & HD remake

1. Call of Duty: Modern Warfare Remastered
2. Valkyria Chronicles Remastered
3. Day of the Tentacle Remastered
4. The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
5. Tales of Symphonia HD Edition

Porovnejte s volbou reakce: Shoda číslo 6. Shodné ocenění od redakce i čtenářů Games.cz si vysloužila i předělávka Call of Duty: Modern Warfare. A není divu - kompletně předělaná grafika umožnila užít si hru v perfektní technické kvalitě a zároveň nám připomněla, jak povedená tato střílečka z roku 2007 ve skutečnosti byla. Remaster možná přišel o trochu dřív, než bychom čekali, ale rozhodně toho nelitujeme.

Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Nejlepší early access

1. Factorio
2. We Happy Few
3. Medieval Engineers
4. Rimworld
5. Everspace

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 8. Další čtenářské ocenění pro českou hru! Factorio v loňském roce prorazilo na Steamu ve velkém stylu a navázalo tak na své úspěchy z minulosti, kdy se hra skvěle prodávala už přes stránky autorů. My jsme sice naší volbu nejlepšího early accessu věnovali vysoce návykovému žánrovému mixu Book of Demons, to ale neznamená, že jsme ve Factoriu nestrávili desítky hodin. A další nás zaručeně čekají letos - autoři totiž hodlají právě v tomto roce hru dotáhnout do verze 1.0.

Factorio

Nejlepší soundtrack

1. Doom
2. Civilization VI
3. No Man's Sky
4. Seasons after Fall
5. Flame in the Flood

Porovnejte s volbou reakce: Neshoda číslo 9. Pekelný soundtrack Micka Gordona vás oslnil o poznání víc, než námi vybraná smyčcová poetika, kterou ke hře Seasons after Fall složil Yann van der Cruyssen. Soundtrack k Doomu je brutální kombinací kytarového umění a elektroniky a vůbec se nedivíme tomu, že vás zaujal právě on.

DOOM

A nejlepší hrou roku 2016 podle čtenářů Games.cz se stává...

1. Doom
2. Dishonored 2
3. Overwatch
4. Darkest Dungeon
5. Final Fantasy XV
6. Shadow Tactics
7. Uncharted 4
8. Forza Horizon 3
9. Stardew Valley
10. Dark Souls III

Porovnejte s volbou redakce: Neshoda číslo 10. A znovu Doom! Redakcí oceněný Overwatch obsadil ve vašem hlasování až třetí místo zatímco vavříny si odnáší akční retro nářez od id Software. Návrat legendy se skutečně povedl na výbornou a evidentně zabrnkal přesně na ty struny, které máte rádi. Druhé místo si ve vašem hlasování odneslo pokračování Dishonored a za zmínku rozhodně stojí i čtvrtá příčka pro Darkest Dungeon a pátá pro Final Fantasy XV, čímž tato japonská RPG vrátila porážku Dark Souls III ze žánrové kategorie.

  bestofctenaridolni

Celková bilance? Desetkrát jste volili jinak než redakce, šestkrát se pak naše preference proťaly ve stejném bodě. Za neshodu může z největší části Dooom, který jste ocenili nejen titulem nejlepší hry roku, ale i cenou za nejlepší střílečku a nejlepší soundtrack. V jiných kategoriích jste pak vyvážili některé naše méně očekávané volby, nicméně až na výjimky se nestalo, že byste je odsunuli dál, než na třetí místo. Nakonec tak můžeme letošní sérii best of článků uzavřít potvrzením toho, že naše názory se sice mohou v detailech rozcházet, ale ty nejlepší herní počiny si k nám nakonec cestu stejně vždy najdou. A tak to má být.

Nejnovější články