CD Projekt jde tvrdě do boje proti pirátům
zdroj: tisková zpráva

CD Projekt jde tvrdě do boje proti pirátům

13. 12. 2011 18:12 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Jedna věc je mít otevřený vztah ke komunitě a snažit se jí vycházet vstříc. Tuhle...

Jedna věc je mít otevřený vztah ke komunitě a snažit se jí vycházet vstříc. Tuhle strategii adoptoval za svou polský CD Projekt a tak vydal Zaklínače 2 bez DRM. Druhou věcí je, zda komunita vaši snahu ocení. Odměnou CD Projektu bylo vysoké množství stažení ilegálních kopií. Marcin Iwinski konstatoval, že odhadem na jednu koupenou kopii připadlo 4,5 ilegálních (psali jsme zde). CD Projekt naštěstí stále nelituje toho, že vydal hru bez DRM a rozumný člověk se musí zamýšlet nad tím, jaké výmluvy si ještě piráti vymyslí jako omluvu pro ukradení hry, když tu klasickou „DRM mne omezuje“ nejde aplikovat.


Nicméně v CD Projektu jsou možná hoši vstřícní, ale nejsou hloupí a rozhodně si nenechají vykonávat onu potřebu na hlavu. Nyní se studio spojilo s německou právní firmou a zahajují tažení proti pirátům, kterým Zaklínač 2 uvízl v síti. Už dříve CD Projekt na rovinu řekl, že shromažďuje data primárně z torrentů, především IP adresy a bude doufat, že se třeba hráči chytnou za nos a za hru nakonec zaplatí. Anebo je chytne za nos CD Projekt, což teď udělal a rázně.

Pár tisíc německých hráčů totiž zjistilo, že jejich IP adresa nebyla chráněna tak dobře, jak čekali a dostali velmi nemilý dopis s návrhem na vyrovnání, v němž byla suma o dost vyšší než cena hry. Zaokrouhleně suma, jíž dle dopisu osoby CD Projektu dluží, je 912 eur! Samozřejmě, jak už to tak bývá, je to řešení rozhodně ne perfektní. Jak se ukazuje, identifikace dle IP adresy není neomylná a dopis tak dostávají i lidé, kteří o hru ani nezavadili. Nicméně jak se zdá, mnoho „zásahů“ je přesných a jejich adresáti pak mají celkem problém. Dopisů už byly rozeslány tisíce...

A nyní se můžeme začít bavit o tom, zda je ona částka morálně odůvodnitelná. Rozhodně je vysoká, hodně vysoká. Na druhou stranu, pokud se podaří „vyfiltrovat“ ony nevinné oběti neohrabaného procesu identifikace, těžko můžeme proti postihování distribuce ilegálních kopií nějak zvlášť protestovat. Zločin a trest k sobě patří a zdá se, že tady výjimečně dojde i na dosud nepříliš postihovanou skupinu. Postoj k tomu, jaká pokuta je adkvátní, už je na každém z nás, ale klidně se v diskusi vyjádřete, jaká částka by vám přišla jako dostatečně trestající a výstražná a přitom ne přehnaná.

Otázkou zůstává, jestli se třeba časem CD Projekt neobrátí na českou právní firmu a...

Nejnovější články