V Mass Effect: Andromeda si můžete průběžně měnit povolání a odemykat libovolné schopnosti
zdroj: tisková zpráva

V Mass Effect: Andromeda si můžete průběžně měnit povolání a odemykat libovolné schopnosti

24. 2. 2017 11:51 | Video | autor: Václav Pecháček |

Ve svých dojmech z hraní jsem už zmiňoval, že boj v Mass Effect: Andromeda mi přijde velice povedený, zábavně kombinující pohyblivost, taktické myšlení, unikátní zbraně a explozivní nové schopnosti. V BioWare si pro vás na tohle téma připravili nové video, v němž vysvětlují, co to jsou tzv. bojové profily, co si počnete s přemírou skillů, a jak funguje systém bez předem daných povolání. A když to všechno vydržíte, na konci článku na vás čeká jedno malé překvapení.

Tak jak to tedy je s těmi neexistujícími třídami? No, ony vlastně v podstatě existují, jen se jim říká bojové profily a nevybíráte si je ze začátku, nýbrž si je musíte odemknout. Probíhá to přibližně takhle: prozkoumáváte galaxii, zabíjíte nepřátele, zachraňujete kočičky ze stromů a postupně získáváte zkušenosti. Ty následně můžete utratit za schopnosti z kategorií boje, inženýrství nebo biotických „kouzel“. A jak si svou postavu modelujete v libovolný mišmaš, tak se vám podle toho, ve které kategorii jste utratili nejvíc bodů, odemknou zmiňované profily.

Když většinu svých bodů naházíte do biotiky, otevře se profil „Adept“, který zvýší efektivitu vašich schopností a zpřístupní vám nové. Pro nerozhodné Pathfindery utrácející zkušenosti za všechno možné je tu neutrální profil „Průzkumník“, v němž si najde každý něco. A tak dále, a tak dále. V podstatě to znamená, že si třídu vyberete až poté, co si na vlastní kůži vyzkoušíte nejrůznější možnosti, které boj v Andromedě nabízí. A kdybyste se nudili, můžete svůj profil kdykoli změnit.

zdroj: Archiv

Desítky schopností, stovky vylepšení, bůhvíkolik možných kombinací… Je jedině dobře, že si v tom chaosu můžete udělat pořádek pomocí výběru „oblíbených“. Máte k dispozici celkem 4 sloty po třech schopnostech, mezi nimiž můžete v průběhu boje okamžitě přepínat. Tak třeba zahájíte bitvu se sniperem-inženýrem prokousávajícím se štíty i zdravím pěkně z dálky, a jakmile se k vám sokové přiblíží, přehodíte svou aktivní trojici tak, aby se z vás stal brutální biotický bouchač na blízko.

A nakonec tu máme vaše společníky. Těch bude šest a každý z nich vám v boji nabídne trošku jiný typ podpory, který ještě můžete upravit při zvyšování jejich úrovně. Tentokrát kumpánům přímo nepřikazujete, co mají kdy použít – spíš určíte, kam mají jít nebo co zničit, a oni už se o to postarají dle nejlepšího vědomí a svědomí. I tak tu ovšem je potenciál pro obrovská ničivá komba. Kdokoli z týmu může nepřátele „načnout“ a zařídit, že se nebudou moci krýt před devastujícím útokem z dílny některého z vašich kolegů. A pak… Prásk, bum, exploze, smrt, vítězství.

To bychom měli shrnutí toho nejdůležitějšího, co se z nového traileru dozvíte. Ale pokud jste se dočetli až sem, zasloužíte si odměnu v podobě dalšího videa. Voilà – Natalie Dormer alias Margaery Tyrell z Hry o trůny v roli sexy asarijské doktorky Lexi T’Perro! No tě péro. Myslím, že mnoho hráčů má rázem o objektu svého romantického zájmu stoprocentně jasno. 

zdroj: Archiv

Nejnovější články