Age of Empires II: The Age of Kings
Věková dostupnost

Age of Empires II: The Age of Kings

Články

Vzpomínáme: Age of Empires II byla strategie, kterou hrál každý

Když lidé vzpomínají své první multiplayerové zážitky, mnozí vytáhnou Counter-Strike či Quake III: Arena, někteří kmeti občas i Dooma nebo dokonce MUDy – ale pro řadu spíše svátečních hráčů bylo oním „poprvé“ Age of Empires II: The Age of Kings. Středověká RTS dovolující masivní souboje stovek panáků byla spásou pro ty pomalejší z nás, kteří špatnou mušku raději vyvážili vytrénováním 30 janičárů. Je tomu 20 let, co Age of Empires II 30. září 1999 spatřily světlo světa.

Jak nás mění kompetitivní hraní

Měli jste od dětství nějakou oblíbenou hru? Pro mě to byl rozhodně druhý díl Age of Empires. Strávil jsem v něm desítky, možná i stovky hodin. Můj největší problém ovšem byl, že jsem se nikdy nesnažil hrát proti někomu. Prostě jsem si budoval svoje městečko, opevnění, armádu a pak zaútočil na hloupou umělou inteligenci. A podobně na tom byli i moji přátelé, se kterými jsem před zhruba osmi lety začal pravidelně pořádat LAN párty, na kterých se věnujeme podobným herním skvostům. Ovšem jak šel čas, dostal se do naší skupinky další hráč. Někdo nový. Mladší. Dravější. A všechno se změnilo.

Age of Empires II rozšíří již brzy třetí datadisk, zaměřený na Jihovýchodní Asii

Nesmrtelná strategie Age of Empires II ožila před pár lety ve své HD verzi, a právě ta se zanedlouho dočká dalšího rozšíření. V pořadí už třetí oficiální datadisk, The Rise of the Rajas, vyjde 19. prosince a byť se na Steamu tváří jako DLC, vypadá to na plnohodnotný datadisk, který toho do hry přidá docela dost: nové civilizace, jednotky, technologie a svým zaměřením pokryje Jihovýchodní Asii.

Nesmrtelná Age of Empires II - proč patří i 16 let po vydání mezi nejpopulárnější strategie

Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš a Age of Empires II je už pořádně vypelichaný, šestnáctiletý, hafan. Měl by se válet u krbu, líně loudit kousek salámu a občas z povinnosti zaštěkat na sousedovic kocoura. Místo toho se prohání po herní scéně s energií loveckého ohaře a nějakým zázrakem se mu zase podařilo v listopad ulovit nový datadisk. Nese podtitul African Kingdoms a rozšiřuje hru o nové kampaně a civilizace, ale to není to hlavní, co mě na něm zaujalo. Říkám si, že k takhle starým hrám by už prostě nový obsah vycházet neměl. Nemají přece právo být tak populární. Jsou to pozůstatky jiné generace, jiné technologie, jiného času. Jak to, že lidé pořád hrají Age of Empires II?

DLC

Age of Empires II: The Conquerors
Age of Empires II: The Conquerors
Strategie
PC
1. září 2000

REMAKE

Age of Empires II: HD Edition
4/10
Age of Empires II: HD Edition
Strategie
PC
9. duben 2013
Hodnocení čtenářů:
100/100