ArtFormer: Ancient Stories

ArtFormer: Ancient Stories

Články

Česká plošinovka Artformer je nádherná, ale donutí vás trpět

Asi není potřeba dlouze mluvit o tom, že se plošinovkám v nejrůznějších žánrových mixech v posledních letech daří. Stačí si vybrat libovolnou metroidvanii (třeba takové Dead Cells) a téměř vždycky sáhnete po skvělé hře. Inspirována starými plošinovkami, ještě bez prvků metroidvanie, je i česká záležitost Artformer, momentálně v předběžném přístupu.

Poznejte život a umění dávných civilizací v české plošinovce ArtFormer

ArtFormer není sice dílem Amanity, ale stejně jako hry tohoto studia je i projekt Jana Šídla a Adama Hrubého stylisticky velmi výrazný. Jejich plošinovka se inspiruje čtyřmi dávnými kulturami, které jednotlivým kapitolám vdechují nejen unikátní grafický styl, ale i téma a hratelnost.

Krásná česká plošinovka ArtFormer se chystá do early accessu

Stejně jako šaty dělají člověka, v mnoha případech platí, že grafika dělá hru. Samozřejmě nám jde především o herní mechanismy, ale kdyby byla česká plošinovka ArtFormer vyvedena v realistické grafice, asi by tolik pozornosti nebudila. Její nespornou předností jsou rovnou čtyři grafické styly postavené na pradávných malbách různých kultur. Vypadá to prostě skvěle a brzy si to vyzkoušíte v předběžném přístupu.

Česká plošinovka ArtFormer chvíli vypadá jako jeskynní malba, chvíli jako římská mozaika

S nápadem převést starobylé umělecké styly do herní grafiky přišla například už rubačka Apotheon, a není jediná. Podobné sémě se uchytilo v myšlenkách dvou kreativců z Česka, Adama Hrubého a Jana Šídla. Ti dávají dohromady plošinovku jménem ArtFormer inspirovanou původním Princem z Persie nebo Limbem, v níž se podíváte nejen do světa řeckého hrnčířství, ale i do říše pravěkých jeskynních maleb, egyptského umění a římských mozaik.
Hodnocení
GAMES.cz
4/10
Datum recenze:
10. října 2021
Recenze