Besiege

Besiege

Články

Po mnoha a mnoha letech ve vývoji vyšla kreativní hra Besiege

V době, kdy na trh prorazil téměř všemocný nástroj na tvorbu her zvaný Dreams, vychází kreativní hra, která na začátku svého veřejného vývoje neměla obdoby. Besiege byla jednou z prvních her s velkou svobodou v budování vlastních strojů z jednotlivých součástek. Sami jste v ní tvořili pozemní i vzdušná vozidla, programovali jim různé funkce, a to vše s cílem dobýt dané místo v jednom z mnoha scénářů. Předběžný přístup teď skončil a plná hra stojí jen pár korun.

V nových úrovních z Besiege si vyzkoušíte předělané ničení cihlových staveb

Zajímavý mix budovatelské a dobyvatelské strategie jménem Besiege brzy obdrží větší update s označením 0.1. Vývojářům z týmu Spiderling Studios trvají práce na aktualizaci hry déle než čekali a v nejnovějším příspěvku na komunitní stránce se za to také patřičně kají. Na revanš však slibují větší množství změn, kterým vévodí například předělaná simulace ničení cihel nebo nové levely, které jsou k vidění na dvojici nových obrázků.

GamesPlay: hrajeme bláznivý budovatelský masakr Besiege

Před měsícem jsme poprvé psali o strategické simulaci Besiege, která na první pohled zaujala stylizací, ale hned krátce poté i svým kreativním potenciálem. Stavíte vraždící stroje různé velikosti a účelu, musíte se při tom držet elementárních stavitelských a budovatelských pravidel, ale jinak jde o bezuzdnou zábavu, jak dokazují často až bizarní videa z hraní na YouTube. Z Besiege se v rámci early access na Steamu stal nečekaný malý hit, a protože bizarní hry máme nesmírně rádi, zahrajeme si Besiege před vašimi zraky v následujícím gamesplay videu.  

V Besiege stavíte realistické stroje, abyste rozsévali smrt a zkázu

Zejména z nezávislé scény se pravidelně vyloupnou zajímavé a netradiční herní náměty, což je právě případ strategické simulace Besiege od pouze dvoučlenného britského studia Spiderling. Čím je hra natolik zajímavá, že na ní lepím nálepku "zajímavá"? Láká mě představa, že si postavím kousek po kousku vlastní válečný stroj, abych s jeho pomocí následně rozšmelcoval hrady, vesničky, jiné válečné stroje, stáda zvířat a samozřejmě i šiky nepřátelských vojsk. Besiege mi v zásadě připomíná variaci na tower defense, kde věže jenom neplácáte na mapu, ale podle daných fyzikálních vlastností je stavíte a následně i ovládáte. A navíc je mi Besiege blízká grafickou stylizací.