Brány Skeldalu
Věková dostupnost

Brány Skeldalu

Články

Redakční anketa: 15 nejlepších českých her

Máme rádi české hry. Rádi o nich informujeme, rádi je hrajeme, a tak nás napadlo, že by nebylo od věci zjistit, které z nich jsou u nás v redakci ty nejopěvovanější. Každý z nás dal dohromady vlastní žebříček deseti nejoblíbenějších her. Šest vzniklých žebříčků jsme následně porovnali, obodovali a vytvořili z nich jeden redakční výběr toho nejlepšího, co nám za svou historii dala česká scéna.

České a slovenské hry pod koly času

Příběh herního vývoje v České republice, potažmo v bývalém Československu, je vzhledem k okolnostem až překvapivě bohatý. Během posledních třiceti let vzniklo na našem území několik stovek počítačových her, na kterých se podílely desítky vývojářských týmů a stovky osamocených jednotlivců. Od nadšených propagátorů moderní techniky v době hroutícího se komunismu, přes první nesmělé pokusy o komerční produkci poloviny devadesátých let, až po vysokorozpočtové hry s celosvětovou distribucí, všechny tvůrce českých her pojila dohromady snaha prorazit navzdory ztíženým podmínkám. Ať už bylo cílem jen pobavení několika blízkých přátel, nebo snaha o koupi nového Ferrari, čeští a slovenští vývojáři museli čelit celé řadě problémů.

LEVEL 245 vás společně s Destiny vezme na průlet sluneční soustavou

Po letní přestávce jsme zpět na stáncích s novým číslem Levelu. V pořadí 245. LEVEL se už několik hodin vyhřívá na stáncích, v obchodech JRC/Brloh a ve virtuálních výlohách elektronických distribucí Publero a Flowie. Všechno vypadá tradičně a obvykle, přesto je ale LEVEL 245 výjimečný. Poprvé od března 1999 si LEVEL můžete pouze číst - jak jsme oznámili v červenci, k Levelu už nebudeme pravidelně přidávat plné hry. Věříme ale, že ani tak na svůj oblíbený časopis nezanevřete. Od jeho restartu v loňském roce jsme kladli důraz hlavně na zajímavé texty a těch nabízí i LEVEL 245 více než dostatek.

Port Bran Skeldalu se zaplatil, více než polovinu peněz věnoval jeden člověk

Ještě před pár dny by tomu věřil málokdo, ale nakonec tu přeci jenom máme první českou hru, která uspěla v souboji o přízeň fanoušků a její vznik byl zafinancován pomocí tuzemské crowdfundingové služby. Na port starého českého dungeonu Brány Skeldalu pro Android a iOS platformy dokázal jeho autor Jindřich Rohlík vybrat celkem 187 306 Kč, tedy 104 % původně žádané částky. Na hru přispěla přes projekt Startovač.cz skupina 160 lidí a právě v jejím složení se skrývá největší specifikum celého projektu. Ve dvou dávkách (19 999 Kč a 78 000 Kč) na hru přispěl jeden jediný donátor, který tak sám zaplatil více než polovinu požadované sumy.

Fight club #128 HD: Rohlík s Drdolem

Fight Club #128 byl plný hostů na úkor stálého obsazení, které zastoupil vlastně jenom Pavel. Prvním hostem, který promluvil v rozhovoru s Pavlem do mikrofonu, byl Jindřich Rohlík - autor her, které dobře znáte: Brány Skeldalu 1 a 2, Mutant a dalších. S Jindřichem jsme si povídali nejenom o jeho aktuální snaze vybrat na českém Kickstarteru Startovač 180 tisíc korun na předělání prvních Bran Skeldalu pro mobilní zařízení, ale i o jeho dlouholetých zkušenostech s tvorbou her a pohledu na současnou herní scénu.

Brány Skeldalu hledají cestu na tablety skrze "český Kickstarter"

Říká se, že rok 1998 byl jedním z nejlepším herních roků vůbec. Vyšly hry jako Metal Gear Solid, Half-Life, StarCraft, Baldur’s Gate, Grim Fandango, Fallout 2, Thief, Commandos a spousta dalších důležitých pecek. Stejný rok byl významný i pro českou herní scénu. Vyšel první Polda, Horké léto, Léto s Oskarem a samozřejmě také Brány Skeldalu. Zatímco výše zmíněné zahraniční značky pořád ještě nějakým způsobem žijí, staré české hry už se svých pokračováních v posledních letech nedočkaly. Z dávno zapomenutých dob se teď ale pokouší povstat právě projekt Jindry Rohlíka - Brány Skeldalu.