18+ hry konečně mohou i do Austrálie
zdroj: tisková zpráva

18+ hry konečně mohou i do Austrálie

18. 6. 2012 17:54 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Zdržím se jakýmkoli komentářů o tom, jak míra kontroly státu nad tím, jakou mohou a nemohou jeho občané konzumovat zábavu, svědčí o míře demokracie, protože by se mi to vrátilo jako bumerang. Raději se budu se svými hráčskými kolegy z Austrálie radovat nad tím, že australský parlament po skoro dekádě debat, zákazů, dalších debat a pokusů schválil věkový rating 18+ pro hry, který bude po ratifikaci v jednotlivých státech federace do praxe uveden od začátku roku 2013.

Pro hráče z klokaního kontinentu to znamená, že si řadu her nebudou muset obstarávat pokoutně, a pokud je jim více než 18, budou si pro ně moci normálně zajít do obchodu a koupit. Anebo si je koupí na Steamu. Doposud měla Austrálie pro hry nejvyšší rating 15+, a pokud se národní hodnotící komise usnesla, že se do této škatulky hra kvůli svému choulostivému obsahu nevejde, tak prostě v Austrálii nesměla vyjít a ani nemohla být z Austrálie legálně dostupná – tedy ani na Australském Steamu a jiných podobných službách. Od začátku roku už by s tím měl být amen, a pokud se komisi některá hra bude zdát jó krvavá anebo jinak nevhodná, dostane nálepku 18+ a všichni budou spokojeni.

Hry se na konto schválení této důležité legislativy dostanou na stejnou úroveň jako třeba filmy, pro něž zmíněný věkový rating existuje delší dobu. Pro australský herní průmyslu, pro tamní hráče i prodejce je to velká výhra, na kterou se dost nadřeli a doufám, že si tam tedy zakoupení své první 18+ hry všichni pořádně užijí.

Dost velký oddych představuje tento nový zákon i pro vývojáře a vydavatele z celého světa, protože už své hry nebudou muset pro Austrálii upravovat, potažmo krčit rameny, když tam jejich hra prostě nevyjde, protože nutné úpravy obsahu by se nevyplatily. Rozum zvítězil nad...ale vlastně jsem říkal, že se zdržím komentářů. Takže jenom prosté: gratuluji, užijte si normální možnosti výběru přátelé.

Nejnovější články