Activision čelí obvinění za neoprávněné používání vozidla Humvee v sérii Call of Duty
zdroj: tisková zpráva

Activision čelí obvinění za neoprávněné používání vozidla Humvee v sérii Call of Duty

10. 11. 2017 11:21 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Je to ta část herního vývoje, nad kterou se běžný hráč prakticky nemá důvod pozastavovat. Když v Call of Duty usedáte do armádního vozidla Humvee (HMMWV), všímáte si jeho robustnosti, odolnosti a schopností, které pramení z reálného předobrazu do dnes mnoha státy používaného vozidla. Určitě se nepozastavíte nad tím, jací jsou v Activision kabrňáci, když si sehnali takhle důležitou licenci. No, nesehnali.

Společnost AM General vyrábějící skutečná Humvee obvinila vydavatelského giganta Activision Blizzard z neoprávněného užívání jejich značky. Snahy ze strany AM General vyřešit tento problém mimosoudně trvaly déle než rok a zjevně bez očekávaných výsledků. Proto se přešlo k poslední možnosti – hnát obviněné před soudu.

AM General se logicky nelíbí užívání jejich produktu ve videoherní sérii vydělávající astronomické částky, ze kterých nemají ani korunu. Ale netýká se to jen her (jmenovitě Modern Warfare 1, 2, 3, Remastered a Mobilized, Black Ops 2, Ghosts a Heroes), ale i dalších produktů jako jsou hračky, knihy a dokonce i veřejné propagace Call of Duty her na skutečných vozidlech Humvee.

Humvee 2 zdroj: tisková zpráva

„Videohry obžalovaných byly úspěšné na úkor AM General a zákazníků, kteří byli podvedeni, když měli věřit, že AM General poskytlo licenci nebo je nějak spojeno případně zapojeno do vývoje her.“ AM General tak nejde o nic jiného, než o peníze, na které mají samozřejmě právo a pomocí soudního procesu vyžadují náhradu vzniklých škod na jménu značky a ušlých příjmů. Záhadou však zůstává, proč se tento případ řeší až teď, 10 let po prvním výskytu Humvee v prvním Modern Warfare.

Jedním z důvodů by samozřejmě mohla být mnohem větší jednorázová suma, která by mohla přitéct do AM General v případě vyhraného procesu. Nebo jim o této skutečnosti do teď nikdo neřekl... Zajímalo by mě však, jestli se jim tato zpětná strategie nevymstí. Obě firmy zatím mlčí, přičemž Activision se k probíhajícím soudním sporům ani vyjadřovat nebude, jak potvrdila tisková mluvčí Mary Osako.

Co to znamená pro budoucnost Call of Duty? V podstatě asi nic. Buď Activision vyplatí, co vyplatit má, nebo se v dalších dílech z aktuální či mírně futuristické války nesvezete v Humvee.

Nejnovější články