Blizzard bojuje s Valve o značku DotA 2
zdroj: tisková zpráva

Blizzard bojuje s Valve o značku DotA 2

10. 2. 2012 14:16 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Nu, dá se říci, že se k tomu tak nějak schylovalo celou dobu.

Blizzard nebyl moc nadšený z toho, že Valve vyvíjí svou vlastní DotA 2 a poukázal na to, že snaha o registraci téhle značky není podle něj úplně košer. Přeci jenom, DotA je skvělý mod pro WarCraft III... a DotA Valve už je jaksi od téhle hry odtržená. Takže se obě společnosti proti sobě mediálně postavily a vyměnily si pár názorů. Valve má IceFroga, tvůrce původního modu, Blizzard zase původní DotA a také vlastní projekt, Blizzard DotA.


Zmatené, že? Nu, proces registrace už došel tak daleko, že Blizzard vyrukoval k patentovacímu úřadu Spojených států a vznesl námitku proti registraci trademarku DotA 2. Není se čemu divit, jedna věc je komerční produkce modu, který někdo cizí pro vaši hru vytvořil, druhá pak komerční distribuce pokračování s tím samým názvem, protože v tom jsou peníze. Nu, abychom co nejlépe pochopili, oč jde, bude nejlepší přeložit si celé vyjádření Blizzardu ke kauze.

„V kontrastu k Blizzardu, Valve nikdy nepoužila značku DOTA ve spojení s jakýmkoliv produktem či službou, která by byla dostupná veřejnosti. Pokusem o registraci značky DOTA se Valve snaží využít více než sedmi let, kdy Blizzard podporoval značku DOTA a ta ve spojení s Warcraftem III získala pozici a jméno produktu podporovaného jak Blizzardem, tak fanoušky Warcraftu III. Valve nemá žádné právo na registraci, kterou požaduje. Pokud by taková registrace byla udělena, poškodí to nejen Blizzard, ale také zástupy fanoušků Blizzardu, které s ním roky spolupracovaly. Docílilo by se tak falešného domnění, že produkty Valve jsou nějak spojeny, sponzorovány či podporovány Blizzardem a že jsou nějak spojeny s Warcraftem III“.

Což není úplně scestná argumentace. Mnoho lidí se podivovalo nad krokem Valve, tedy nad pojmenování chystané DotA hry právě DotA 2. Jako kdyby nikoho nenapadlo, že se tohle nemůže Blizzardu a logicky ani nikomu jinému, kdo v tomto byznysu vážně podniká, líbit. Nu, je třeba možné, že Valve z licencování ustoupí, protože propagaci svému pokračování DotA už firma udělala a fanoušci vědí, kam se asi přesunout, nebo také ne. I kdyby se hra měla jmenovat Offensive of the Newbies. Na druhou stranu, DotA vlastně není fakticky legislativně spjata s Blizzardem. Takže je možné, že se obě společnosti zaklesnou svými legislativními parohy a budou si vzájemně užírat finanční prostředky až do chvíle, kdy to jednu ze stran přestane bavit.

Nejnovější články