Další velké nákupy. Paradox bere pod svá křídla tvůrce BattleTechu a Shadowrunu
zdroj: tisková zpráva

Další velké nákupy. Paradox bere pod svá křídla tvůrce BattleTechu a Shadowrunu

6. 6. 2018 10:58 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Uběhl teprve týden od chvíle, kdy si Avalanche Studios našli nového majitele v dánské společnosti Nordisk Film, a už tu máme další velký přesun peněz. Tentokrát došlo na Harebrained Schemes, které můžete znát díky novodobé taktické sérii Shadowrun a čerstvé novince BattleTech. Stejně jako v případě Avalanche nedochází k velkým změnám uvnitř firmy.

Harebrained Schemes funguje od roku 2011, kdy bylo založeno Mitchem Gitelmanem – současným prezidentem společnosti – a výkonným ředitelem Jordanem Weismanem. Právě druhému jmenovanému vděčíme za BattleTech a Shadowrun, jejichž světy kdysi dávno stvořil pro účely stolních her.

Weisman za svou dlouhou kariéru založil ještě dalších pět vývojářských studií, mezi nimiž je i WizKids (obrovská mašina na stolní figurkové hry zodpovědná za českého Mage Knighta od Vlaadi Chvátila). „Spolu s Mitchem jsme založili Harebrained Schemes s cílem tvořit taktické hry s bohatým příběhem, které tolik milujeme,“ vzpomíná Weisman na dobu před sedmi lety.

Zároveň vysvětluje, proč vlastně došlo k odkoupení společnosti vydavatelstvím Paradox Interactive. S každým dalším rokem jsou jejich hry ambicióznější a světový trh přeplněnější, takže bylo načase spojit se s někým, kdo Harebrained Schemes zajistí finanční stabilitu a světový marketing, aby se studio mohlo soustředit čistě na tvorbu her a jejich příběhů.

zdroj: Archiv

Volba Paradoxu pak není vůbec náhodná. Právě tento vydavatel se totiž postaral o vydání BattleTechu. Obě společnosti si během této spolupráce zřejmě sedly natolik, že se rozhodly učinit další krok. Harebrained Schemes tak sice patří Paradoxu, ale ponechávají si svou tvůrčí nezávislost i zaměstnance.

Paradox Interactive hodlá velmi příjemným způsobem přivítat část fanoušků Harebrained Schemes do své rodiny studií. Pokud patříte mezi podporovatele kickstarterové kampaně BattleTechu, pak se můžete těšit na na dárek v podobě sci-fi strategie Stellaris. Jen neřekli, kdy a jakým způsobem, ale předpokládal bych formou kickstarterového updatu.

Ke konečnému odkoupení dojde již zítra, kdy Paradox získá 100% podíl Harebrained Schemes výměnou za 7,5 milionu dolarů. Tvůrci BattleTechu budou následně po dobu pěti let dostávat 25 % z prodejů svých vlastních her. Co bude potom, teď neví asi nikdo.

Nejnovější články