Descent hry mizí z nabídky GOG - Interplay neplatil tvůrcům podíl z prodeje
zdroj: tisková zpráva

Descent hry mizí z nabídky GOG - Interplay neplatil tvůrcům podíl z prodeje

30. 12. 2015 16:26 | Byznys | autor: Adam Homola |

Situace kolem vlastnictví práv a ochranných známek na staré hry jsou často složité a aktuální případ Descent a Duke Nukem her není první, ani poslední. V uplynulých dnech totiž zmizely první dva díly Descentu z nabídky GOGu. A jestliže se většinou nedozvíme konkrétně, proč k tomu došlo, v tomto případě je tomu naopak. Na fórech GOG se k situaci vyjádřili zakladatelé Parallax Software a tvůrci původního Descentu, podle kterých může za celou situaci Interplay.

Parallax Software pořád vlastní práva na Descent hry. Mezi Parallaxem a vydavatelem Interplay existuje 21 let stará smlouva, podle níž má Interplay exkluzivní práva na prodej prvních dvou her, což také firma doposud dělala na GOGu i Steamu.

Problém ale spočívá v údajném nevyplácení podílu z prodeje Parallaxu. Interplay prý už od roku 2007 vlastníkům práv za prodej hry nic neplatí, což se zatím nepodařilo nijak vyřešit. Parallax se tedy rozhodla řešit problém právní cestou a starou smlouvu zrušila. Kvůli tomu tak nemůže Interplay nadále prodávat Descent a Descent 2 a obě hry zmizely z GOGu. Podle lidí z Parallaxu by měly obě hry zmizet i z nabídky Steamu, ale sami si prý nejsou jistí, proč se tak ještě nestalo.

Aktuální situace nemění nic na tom, že Interplay vlastní práva na značku Descent, kterou může používat dle libosti, což se také děje v podobě hry Descent: Underground. To je ze strany Parallaxu v pořádku a na prodej starých her série to nemá žádný vliv.

Matt Toschlog i Mike Kulas z Parallaxu na fórech GOGu dále uvedli, že doufají v brzké vyřešení sporu s Interplayem a opětovné zařazení obou her do prodeje. Kdy by to mohlo být, to už ve svém příspěvku ani nenaznačili. Descent tak logicky absentuje i v aktuální velké slevové akci Interplaye.

Z GOGu mimochodem na čas mizí i Duke Nukem 1, 2, 3D i Manhattan Project. V tomto případě ale nejde o nic pikantního - jde o přesun práv z 3D Realms na Gearbox Software a chvíli potrvá, než se vyřeší všechny právní náležitosti a Duke se zase do prodeje vrátí. Pokud to do konce roku ještě stihnete, můžete si koupit všechny hry s velkou slevou. Pak se slavný blonďák na čas odmlčí, ale hry vám samozřejmě v katalogu zůstanou, což platí i pro všechny dřívější nákupy Duka i Descentu.

Nejnovější články