Disney končí s vlastní tvorbou her a zavírá Disney Infinity
zdroj: tisková zpráva

Disney končí s vlastní tvorbou her a zavírá Disney Infinity

11. 5. 2016 15:20 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Ačkoliv by se zdálo, že není větší gigant zábavního průmyslu, než Disney, není to vždy záruka úspěchu. Důkazem je čerstvé oznámení Disneyho, že končí s vývojem své „figurkové“ hry Disney Infinity a stahuje se z výroby a vydávání her na konzolích (a potažmo i PC). Součástí nové strategie je využívat obrovitého portfolia populárních značek pro licencování, s čímž už firma začala ve velkém v případě exkluzivních práv na Star Wars hry, které získala Electronic Arts.

Důvodem pro odklon od vývoje tradičních her je primárně zhoršující se finanční situace herní a hračkářské divize Disney. Ta meziročně ztratila dvě procenta z výnosů, za což mohla v první řadě přesycenost světového trhu hračkami. S tím se ale pojí i pád Disney Infinity. Hra vznikla jako reakce na obrovský úspěch Skylanders. Ze strany Disneyho šlo o logický krok, protože pokud máte práva na universa jako Star Wars, Piráti z Karibiku, svět Marvelu a celý Pixar, máte nekonečný zdroj oblíbených figurek.

Jenže z toy-to-life zábavy, jak se ukazuje, nejde těžit pořád. Už v roce 2015 se objevily první výrazné poklesy v prodeji figurek pro Disney Infinity a situace se stále zhoršovala. Když se k tomu připočtou zvýšení náklady na výrobu figurek, i uskladnění, v rámci restrukturalizace na konci fiskálního roku dopadla popravčí sekera na hry, Disney Infinity a také studio Avalanche Software. Firma se přímo nechala slyšet, že trh s tímto typem hraček už nevykazuje dostatečný růst.

zdroj: Archiv

Což neznamená, že Disney s hrami končí, pouze už nebude do jejich vývoje investovat. Nadále je ale hodlá licencovat, což je rozhodně výdělečná možnost – stačí se podívat, jak se Electronic Arts daří se značkou Star Wars a jakým úspěchem byl Battlefront. Jediné hry, které ještě Disney bude vydávat, budou pro mobilní platformy.

Právě licencování vypadá jako nový oblíbený způsob, jak vydělávat na své značce. Disney bude mít armádu her se Star Wars, Games Wokshop otevřeli brány do světa Warhammeru a Warhammer 40,000 (viz tento článek), přičemž první plody tohoto nového přístupu už sklízíme

Pro hráče to fakticky neznamená nic výjimečného, protože podnikání Disney v roli vydavatele nebylo nijak výrazné – samozřejmě s výjimkou hráčů Disney Infinity, jejichž hra končí. Na závěr je ale třeba říct, že pro celou firmu nejsou časy nijak chmurné, meziroční výdělek stoupl o 25 milionů dolarů. Zmíněný propad hračkářské a zábavní divize vykompenzovaly právě zvýšené příjmy z licencování značek.

Nejnovější články