Držte minutu ticha za konec PlayStationu Vita
zdroj: tisková zpráva

Držte minutu ticha za konec PlayStationu Vita

4. 3. 2019 14:40 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Sony už dříve avizovala ukončení produkce PlayStationu Vita, ke kterému mělo dojít letos, a není velkým překvapením, že se tak stalo právě teď. Rovněž delší dobu totiž víme, že jak PS3, tak PS Vita počínaje březnem přicházejí o pravidelný přísun her z programu PlayStation Plus. A nyní už je konec oficiální.

Informace pochází z oficiální produktové stránky Vity, ze které je japonštiny znalým patrné, že produkce přenosné konzole je u konce. Stalo se tak po zhruba sedmi letech od jejího uvedení na trh. Sony se dříve vyjádřila, že o případném nástupci momentálně neuvažuje. A není se moc čemu divit.

PlayStation Vita v pamětích byznysmenů nezůstane jako veleúspěšný kus hardwaru. Na konci roku 2012, tedy po 11 měsících na světovém trhu a 13 na japonském, se celosvětově prodaly 4 miliony konzolí. Je to poslední oficiálně potvrzené číslo od Sony. Dále už pracujeme jen s odhady, které na konci roku 2013 mluví o pouhých 6 milionech, přičemž Sony měla za cíl prodat 10 milionů do března téhož roku.

Tohoto milníku bylo podle průzkumné agentury EEDAR dosaženo až v roce 2015 a poslední loňské odhady hovoří o 16 milionech celkově. Znamenalo by to, že PS Vita za svůj poměrně dlouhý život prodala méně kusů, než kolik zvládl konkurenční Switch od Nintenda za pouhý rok.

Z neúspěchu Vity kvůli úspěchu Switche nemůžeme vyčíst klesající zájem o přenosné konzole, i když obliba hraní na mobilech bez debaty raketově stoupá. Nicméně slabá hráčská základna odradila velké vývojáře a jejich absence zase další hráče, takže se z Vity stalo místo pro menší, ale možná o to zajímavější tituly. Konzole má i dnes spoustu aktivních hráčů, kteří mají možnost kupovat krabicové verze díky firmám jako Limited Run Games, když se o to nepostarala Sony. 

Očekávejte tedy, že konzole PlayStation Vita brzy zmizí z obchodů a bude spolu se svými hrami dostupná pouze v bazarech. Co se digitálního obchodu týče, ten ještě nějakou chvíli poběží, takže stávající majitelé mohou nadále se slzou v oku rozšiřovat svou virtuální knihovnu.

Nejnovější články