EA není spokojená s Battlefieldem V a chystá pokračování známých značek
zdroj: tisková zpráva

EA není spokojená s Battlefieldem V a chystá pokračování známých značek

6. 2. 2019 16:30 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Finanční zprávy či hovory velkých společností jsou často časným zdrojem zajímavých informací. Jeden takový hovor s investory uskutečnil Blake Jorgensen, provozní a finanční ředitel v Electronic Arts. Vyplynula z něj nespokojenost s loňskými prodeji Battlefieldu V a plánované hry pro letošní rok.

Hovor se týkal třetího kvartálu fiskálního roku 2019, který běží od 1. dubna 2018 do 31. března 2019. Z pohledu kalendářního roku jde tak o klasický čtvrtý kvartál, během kterého vyšel Battlefield V. Nicméně jeho odklad z října na konec listopadu je jedním z důvodů, proč se hře v prodejích tolik nedařilo.

Battlefield V našel za nabitou vánoční sezónu 7,3 milionu nových majitelů, což je sice velmi slušné číslo, nicméně očekávání EA byla ještě o milion vyšší a jde tudíž z hlediska firmy o zklamání. Na vině není jen horší načasování data vydání, ale další rozhodnutí, jako je zaměření na singleplayer a zanedbání multiplayeru při startu hry, když všechny zjevně zajímá battle royale.

Za menší zájem hráčů může podle Jorgensena i přetrvávající popularita starších dílů. Battlefield 1 má stále téměř 4 miliony aktivních uživatelů měsíčně, mnohem starší Battlefield 4 téměř 2 miliony. Nicméně EA vsází na dlouhodobý servis Battlefieldu V, který mimo jiné počítá i s módem battle royale.

zdroj: Archiv

Investoři asi neradi vidí nezdar, který se netýká jen jedné hry, ale logicky i celé firmy. Příjmy EA z třetího kvartálu meziročně sice stouply z loňských 26,25 miliardy korun na 29,16, nicméně předpoklad byl 31,1 miliardy korun, tedy další zklamání.

V takovém případě je třeba začít mazat investorům med kolem huby, což se dělá nejsnáze dalšími sliby pro následující fiskální rok. Sice nepadlo moc konkrétních informací, ale potvrdily se práce na hrách, u kterých nejde o žádná velká překvapení.

Letošní FIFA 20 má přinést zásadní nové prvky, hodně se vsází na Star Wars Jedi: Fallen Order, Anthem a dlouhodobý servis Battlefieldu V, ale dočkáme se i nových Need for Speedů a další hry ze světa Plants vs. Zombies, která bude pravděpodobně pokračováním podsérie Garden Warfare.

V rozhovoru s investory zaznělo i slůvko Titanfall, které je v těchto dnech velmi žhavé. Proč? Protože tvůrčí studio Respawn Entertainment před pár dny oznámilo a rovnou i vydalo battle royale free-to-play střílečku Apex Legends, která se u poloviny redakce těší velké popularitě. Nicméně teď už je jasné, že se dělá i na něčem novém ohledně Titanfallu. Něčem, co je označováno za experiment a uvidíme to ještě letos.

V každém případě se u žádné z „oznámených“ her nemusíte obávat, že by neobsahovala multiplayer. Režim pro jednoho hráče jaksi nezapadá do plánů EA vydělávat miliardy dolarů měsíčně, protože singleplayer přece vůbec nikoho nezajímá, že? Ještěže se najdou vývojáři a vydavatelé, kteří na kvalitní sólový zážitek nezanevřeli.

Nejnovější články