EA přijde o šéfa: John Riccitiello oznámil svou rezignaci
zdroj: tisková zpráva

EA přijde o šéfa: John Riccitiello oznámil svou rezignaci

18. 3. 2013 23:59 | Byznys | autor: Petr Poláček |

John Riccitiello, CEO (chief executive officer) Electronic Arts a člen představenstva společnosti, dnes oznámil svou rezignaci na obě uvedené funkce skrze email předsedovi správní rady EA Larry Probstovi. Vzhledem k tomu, že šéf jedné ze dvou největších vydavatelských firem neodstupuje každý den, je to informace velmi překvapivá. S ohledem na současnou hodnotu společnosti a události v posledních měsících to zas tak překvapivá informace není. Ostatně, o Riccitiellově rezignaci se hovořilo už dříve.

Na zhodnocení tohoto roku bude čas v následujících hodinách a dnech, v této chvíli uveďme rezignační dopis Riccitiella v plném znění. Poslužte si po rozkliku. Ještě před tím uvedu, že Johnu Riccitiellovi je připisována rozhodující úloha v transformaci EA ze společnosti zaměřené čistě na velké a drahé projekty, na společnost, jejíž portfolio je rozprostřeno napříč několika specializovanými divizemi včetně mobilních, casual, sociálních, online, digitální a klasických her. Během Riccitiellovy vlády došlo rovněž ke spuštění a rozvoji služby Origin jako reakce na dominanci Steamu v oblasti digitální distribuce. Nyní už ovšem rezignační dopis Johna Riccitiella:

17. březen 2013

Pan Larry Probst
Předseda správní rady EA

 

Drahý Larry,

Tímto předkládám svou rezignaci na pozici CEO EA s platností ke konci našeho fiskálního roku 2013, čili k 30. březnu 2013.

Je to obtížné rozhodnutí, ale ve výsledku to má co dočinění s odpovědnosti. Pokrok, který EA udělala při přechodu na digitální hry a služby je něco, nač jsem opravdu moc hrdý. Přesto se zdá, že se nám nepodaří v tomto fiskálu naplnit naše finanční plány, které jsme si stanovili v lednu, potažmo zřejmě nedostojíme našemu internímu plánu, který jsme si stanovili před rokem. Akcionáři a zaměstnanci EA očekávají lepší výsledek, a já osobně jsem za neúspěch odpovědný.

Jako CEO jsem EA vedl šest let a jako COO (chief operating officer) jsem od roku 1997 fungoval skoro sedm let. Společnost znám opravdu dobře a velmi mi záleží na jejím budoucím úspěchu. Opouštím EA s vědomím, že je to skvělá společnost, která zaměstnává neuvěřitelně talentovanou skupinu vedoucích a disponuje portfoliem her, které nemá v rámci herního průmyslu obdoby.

Nelze ani vyjádřit, jak jsem hrdý na hry naší firmy od Battlefield a FIFA her, po The Simpsons: Tapper Out a Real Racing 3. Vybudovali jsme řadu skvělých herních značek, ze kterých bude firma těžit během fiskálního roku 2014 a dále do budoucna. Konkrétně jsem si jistý, že naše investice do next-gen her posadí EA na řadu dalších letech do křesla pro lídra trhu.

Předložením své rezignace chci nabídnout talentovaným lídrům v EA možnost začít ve fiskálním roce 2014 s čistým štítem. V následujících týdnech se těším na spolupráci při předávce vedení. Je mi velkou ctí, že jsem mohl vést tuto společnost, a jsem hrdý na to, že jsem v EA mohl pracovat s tolika skvělými lidmi.

S pozdravem

John Riccitiello

Zbývá dodat, že John Riccitiello pracoval na pozici COO v EA od roku 1997 do roku 2004, kdy spoluzaložil investiční společnost Elevation Partners, od níž EA v roce 2007 koupila BioWare a Pandemic. Jako CEO nastoupil Riccitiello do EA znovu v roce 2007 a tuto pozici, společně s pozici člena správný rady, zastával až do 17. března 2013. Post CEO převezme po Riccitiellovi předseda správní rady Larry Probst a bude ji zastávat až do chvíle, kdy bude pro pozici CEO Electronic Arts vybrán Riccitiellův nástupce. Nikdo takový zatím nebyl jmenován ani zmíněn.

Nejnovější články