EVE Online prosperuje, CCP zvažuje vstup na burzu
zdroj: tisková zpráva

EVE Online prosperuje, CCP zvažuje vstup na burzu

24. 2. 2012 12:55 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Pokud vám někdo řekne, že čas MMO, spoléhajících na pravidelné poplatky je pryč, odkažte jej na EVE Online.

Tenhle, pro mnohé nedobytný, kus vesmírného MMORPG se úspěšně drží při životě a ještě přitom drze prosperuje. Hra, která se objevila v roce 2003, má nyní kolem čtyř set tisíc aktivních uživatelů a za poslední rok utržili tvůrci z CCP 66 milionů dolarů.


Tím se dostaly čisté výdělky ze hry na 300 milionů dolarů. Momentálně CCP chystá MMO střílečku pro PS3 jménem DUST 514, která bude propojená s EVE Online. CCP si je vědoma dynamicky rozjetého byznysu a chce expandovat dál. Jak?

V průběhu času CCP ukázala, že nemá problém se adaptovat na nové prvky a dobře je začleňovat (ale ne zaměňovat) do vlastního herního systému. Představili tak prémiový obsah pro EVE, který evokuje systémy free-to-play, ale přitom k nim nesměřuje. Adaptace se povedla a nedošlo k nějakým ztrátám, pokud nepočítáme jeden střet s komunitou. DUST 514 zase slibuje začlenění úspěšných prvků multiplayerových stříleček do kontextu universa EVE, což představuje možnost, jak rozšířit žánrové portfolio CCP.

Hilmar Veigar Petursson, jeden z klíčových mužů téhle islandské firmy, vidí rok 2012 jako klíčový pro expanzi. Přijde DUST 514, chystá se expanze EVE na asijský trh a jako třešničku na dortu CCP zvažuje významný krok – vstup na burzu. Co to (přechod na Initial Public Offering) znamená? Firma by provedla primární veřejnou nabídku akcií spojenou se vstupem společnosti na burzu. Cílem by bylo asi navýšení kapitálu.

Jak je vidět, můžete být malé studio (tedy teď už CCP vůbec není malé, má kolem 450 zaměstnanců), mít hardcore MMO a držet se jednoho platebního modelu... a uspět v konkurenci mnohem větších zvířat v průmyslu.

Nejnovější články