Fortnite zaznamenalo masivní propad ve výdělcích z mikrotransakcí
zdroj: tisková zpráva

Fortnite zaznamenalo masivní propad ve výdělcích z mikrotransakcí

23. 10. 2019 15:03 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Agentura Superdata zveřejnila čísla výdělků videoher za měsíc září. Na PC si prvenství ulovilo čínské MMO Dungeon Fighter Online, na konzolích vládlo NBA 2K20. Kromě toho, že se některé čerstvě vydané tituly nachází v žebříčku podezřele nízko, se významně propadla také nejhranější battle royale současnosti. Oproti srpnu si Fortnite podle odhadů pohoršilo skoro o polovinu.

Hráči podle Superdata během září v herním průmyslu protočili 8,9 miliardy dolarů, tedy asi 205 miliard korun. Oproti srpnu je to zhruba o jedno procento méně, což agentura připisuje třeba tomu, že nově vydané hry nedopadly v recenzích tak dobře, jak se čekalo, ale z velké části právě také slabšímu měsíci pro Fortnite. Oproti srpnu v něm hráči utratili o 43 % méně peněz, tedy nejméně od listopadu 2017.

Zatímco v létě se na konzolích drželo na prvním místě, v září ho předběhlo hned šest titulů – NBA 2K20, FIFA 20, Borderlands 3, GTA 5, Fire Emblem: Three Houses a CoD: Black Ops 3. Na PC se z šestého místa posunul na deváté.

Ani v nových ročnících sportovních her se ale neutrácelo tolik, co v Superdata čekali. Nižší výdělky Fify 20 přičítají silné konkurenci v podobě té loňské, která se v konzolovém žebříčku objevila na deváté pozici.

Gratulovat si nicméně mohou v Gearboxu, Borderlands 3 totiž během září byly druhou nejvýdělečnější hrou na PC a třetí na konzolích. Looter shooter prý digitálně prodal přes 3,3 milionu kopií. Aby taky ne, když šlo podle studia o jeho nejrychleji prodávanou hru, stejně jako o nejpředobjednávanější. Celá série díky ní překročila hranici 1 miliardy vydělaných dolarů.

Meziročně pak hráči hry více kupují a posléze v nich utrácejí na konzolích, konkrétně o 17 %. Počítačové výdělky naproti tomu klesly o tři procenta. Mobilní trh si oproti loňsku polepšil o 6 % a v září si pro sebe ukrojil obří 59% podíl v herním průmyslu.

Nejnovější články