Guillemotové na setkání akcionářů Ubisoftu vyhráli bitvu s Vivendi, válka ale neskončila
zdroj: tisková zpráva

Guillemotové na setkání akcionářů Ubisoftu vyhráli bitvu s Vivendi, válka ale neskončila

3. 10. 2016 18:17 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Už více než rok se společnost Vivendi snaží aktivně získat kontrolu nad Ubisoftem. Yves Guillemot po první větší sérii nákupů akcií Ubisoftu a Gameloftu pronesl poměrně bojovnou řeč, která byla podle mnohých přitažená za vlasy. O rok později se nacházíme v situaci, kdy Vivendi provedla nedávno nepřátelské převzetí Gameloftu (viz článek) a vlastní 23 procent akcií Ubisoftu. Proto se čekalo, že se Vivendi během každoročního setkání akcionářů pokusí obsadit uvolněná místa ve správní radě svými lidmi, aby mohla mít větší vliv na další směřování firmy.

Boj o radu

Nakonec k ničemu podobnému nedošlo a Ubisoft bitvu vyhrál. "Válka" však pokračuje dál. V první řadě akcionáři vyjádřili podporu oběma klíčovým šéfům a znovu zvolili Yvese i Gerarda Guillemota do rady. Dále došlo k volbě dvou nových členů rady, kterými se stali kandidáti navržení Ubisoftem. Celkově tak radu tvoří pět zakládajících členů a pět nezávislých ředitelů.

Vivendi tedy možnost procpat do rady své lidi nevyužila. Nicméně i tak dokázali její zástupci zablokovat hlasování o kompenzacích pro zaměstnance, když se zdrželi hlasování, což Guillemot vidí jako obstrukce, které mají za cíl poškodit konkurenceschopnost firmy.

Vivendi má totiž ve zvyku získávat kontrolu nad společnostmi právě skrze dosazování svých členů do správní rady, což je levnější, snazší a nenápadnější než druhá alternativa. Právě ta je nyní ovšem na pořadu dne. Jde o nepřátelské převzetí, kterým už Vivendi získala Gameloft, a nyní to samé hrozí Ubisoftu.

Jakmile někdo drží 30 procent akcií společnosti, musí podle příslušného francouzského zákona provést formální nabídku na její zakoupení. Přesně to se stalo s Gameloftem a bratři Guillemotové se bojí, že se Vivendi pokusí podobně koupit i Ubisoft. Vždyť Vivendi momentálně drží 23 procent akcií Ubi...

Nepřátelské převzetí na obzoru

I proto začátkem měsíce společnost Guillemot Brothers SE, která patři pětici bratrů, koupila další podíl akcií Ubi - nyní tak vlastní 15 procent firmy. Vivendi ovšem drží 23 procent, má mnohem větší kupní sílu a především prostředky pro případné nepřátelské převzetí.

Guillemot se obrátil na představitele Québecu, zda by byli případně ochotní pomoci investicí, aby nepřátelskému převzetí Ubi ze strany Vivendi (viz článek) zabránili. Argumentují hlavně tím, že by bylo v ohrožení skoro tři tisíce pracovních míst v Québecu a Montrealu, což je přinejmenším diskutabilní. Québec pomoc přislíbil, pokud přijde oficiální žádost, což se nestalo.

Podle interních zdrojů Polygonu Vivendi nepřátelské převzetí Ubi plánuje. Válka o Ubisoft (Guillemot by řekl „o nezávislost Ubisoftu“) tedy trvá. Prozatím se během jejího trvání zvýšila hodnota akcií společnosti dvojnásobně.

Uvidíme, co s akciemi udělá premiéra nového filmu Assassin's Creed a především vydání For Honor a Ghost Recon Wildlands. Vivendi se v červnu vyjádřila, že se minimálně půl roku nepokusí o nepřátelské převzetí, tehdy ještě počítali s dosazením svých lidí do správní rady. Dá se čekat, že by zakoupení klíčového množství akcií přišlo na začátku roku.

Co by se stalo po případném získání kontroly ze strany Vivendi je ryzí spekulace. Guillemotovi by odešli, to už deklarovali dříve. Zda by byla ohrožena pracovní místa v Montrealu a Québecu je spíše nepravděpodobné, byť by mohlo dojít k restrukturalizaci firmy. Především je ale Vivendi velký konglomerát, který by nemusel bát ohled na tvůrčí touhy či drobné projekty "pro radost" a v první řadě by se díval na byznysovou stránku. Série jako Assassin's Creed a Far Cry by byly v bezpečí. Často se ale zapomíná, že v Ubisoftu se vedle vysokonákladových her vznikají i tituly jako Grow Home, Child of Light či Valiant Hearts. Zda by bylo v řeči čísel Vivendi místo i na ně, je otázka, kterou nyní nejde zodpovědět.

Nejnovější články