Hackerka údajně ukradla zdrojové kódy grafiky Xbox Series X, požaduje výkupné 2 miliardy korun
zdroj: AMD

Hackerka údajně ukradla zdrojové kódy grafiky Xbox Series X, požaduje výkupné 2 miliardy korun

27. 3. 2020 17:00 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

O grafické čipy se stejně jako v případě předchozích generací konzolí stará AMD, které prý neuhlídalo zdrojové kódy pro nadcházející čipy Big Navi a Arden. Právě ten druhý by měl být 12teraflopovým GPU pohánějícím Xbox Series X. Segmenty kódu se měly objevit na serveru GitHub, odkud byly následně staženy. Údajná hackerka požaduje částku 100 milionů dolarů a vyhrožuje, že zveřejní kompletní kód, pokud peníze nedostane.

Samotné AMD se už k záležitosti vyjádřilo na svém oficiálním webu. Osoba, která tvrdila, že má dokumenty související s grafickými produkty společnosti, ho měla kontaktovat v prosinci 2019 a některé soubory zveřejnit. AMD nicméně požádalo o jejich stažení kvůli porušení autorských práv.

Podle společnosti má útočnice zřejmě i další, dosud nezveřejněná data, ale prý nejsou klíčová pro fungování a zabezpečení grafických produktů AMD, protože jde o testovací verze. Firma už případ předala policii.

Zdrojové kódy mohou obsahovat návrhy architektury nebo čipů a nepovolaným osobám umožnit vytváření různých exploitů, případně zacílit konkrétní hackerský útok na zařízení s daným typem čipu. AMD nicméně tvrdí, že nic podobného v souborech není.

Serveru TorrentFreak se hackerku podařilo kontaktovat a získat od ní vyjádření. „V listopadu 2019 jsem našla zdrojové kódy k AMD Navi GPU v prolomeném počítači. Uživatel se úniku kódů nesnažil nijak zabránit. Nečekaně jsem ty zdrojové kódy našla v nezabezpečeném počítači na nezabezpečeném serveru. Nebyly pod heslem ani zašifrované, což je trochu smutné,“ tvrdí hackerka. Soubory podle ní obsahovaly kódy pro Navi 10 (řada Radeon RX 5700), Navi 21 (nadcházející karty) a Arden (Xbox Series X).

Se samotným AMD se prý nepokusila vyjednávat, protože se bojí žaloby. Zároveň soubory ocenila na 100 milionů dolarů (přes 2 miliardy korun), což zní jako poměrně přestřelený požadavek. Pokud nenajde kupce, chce zveřejnit kompletní kódy.

Je otázka, nakolik informace v nich obsažené mohou uškodit konkurenceschopnosti třeba skrze reverzní inženýrství. Jak podle AMD, tak podle anonymních zdrojů oslovených WCCFTech, které ke kódům měly přístup, k tomu únik posloužit nemůže.

Nejnovější články