Hawkins: „Browser je budoucnost PC hraní“
zdroj: tisková zpráva

Hawkins: „Browser je budoucnost PC hraní“

30. 6. 2011 15:00 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Během barcelonského Gamelabu Trip Hawkins z Digital Chocolate potvrdil, že je velkým příznivcem a zastáncem browserového hraní a to až do té míry, že otevřeně prohlásil „browser už na PC vyhrál“.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Podle Hawkinse leží budoucnost ve free-to-play modelu, který je doplněný prodejem virtuálního obsahu. Navíc nepůjde jen o PC, ale většinu přístupných platforem.

„Vyhraje i na tabletech a můžeme jej čekat i na menších platformách jako je iPhone, ale tam to bude chvíli trvat“. Než ale začneme protestovat, je třeba říci, že Hawkins hovoří o ziscích a přiznejme si, sociální hry, hrané pomocí browseru a pokud možno skrze sociální sítě, generují zisky věru nemalé. Zajímavá je ovšem jeho teorie úspěchu těchto her.

Dle něj jsou klíčoví hráči na trhu zvaní „bouchači“, tedy ti, kteří v sociálních hrách utrácí hodně za virtuální předměty, díky nimž se cítí být (a herně jsou) nadřazeni těm, kteří tak nečiní. Hawkins ale silně zdůrazňuje, že pro tuto část průmyslu jsou stejně tak důležití právě tihle hráči, kteří nikdy nic neutratí nebo jen velmi málo. Protože kdyby nebylo jich, „bouchači“ by se neměli nad kým ukazovat se svými zakoupenými bonusy.

Navíc dle Hawkinse čeká průmysl ve chvíli vzestupu tohoto modelu mnohem víc svobody. Vývojáři už nebudou omezeni prodejci a distributory a budou se moci tvůrčím způsobem jakkoliv realizovat. Je pravda, že browserové hry jsou na vzestupu, na druhou stranu, ty tradiční se jaksi k demisi nemají. Ale je jisté, že minimálně po nějaký čas budeme tento zesilující trend vídat, nicméně dle osobního názoru autora článku dojde spíše k rozdělení směřování vývoje, nežli unifikaci. 

Nejnovější články