Interní pošta odkrývá tichou válku Activision s Infinity Ward
zdroj: tisková zpráva

Interní pošta odkrývá tichou válku Activision s Infinity Ward

23. 5. 2012 11:46 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Budoucí soudní spor Activision s bývalým šéfstvem Infinity Ward (West, Zampella) už nyní produkuje řadu materiálů, ke kterým bychom se za normálních okolností asi vůbec nedostali. Třeba smlouva Activision a Bungie je velmi zajímavé a i pro mnohé vývojáře poučné čtení. Zato detaily z interní komunikace hlavounů z Activision, která má poukazovat na to, jak se plánovalo „odklonění“ Westa se Zampellou, to už není zajímavé, ale trošku smradlavé prádlo. Je také třeba upozornit, že takto vytržená z kontextu může komunikace vypadat všelijak a je právě na soudu, aby si ji do kontextu dalších událostí a činů zařadil a na základě toho rozhodl, jestli odškodnění bude platit Activision vývojářům, nebo vývojáři Activision. O čem si však šéfové Activision včetně toho nejvyššího Bobby Koticka povídali tentokrát?

Nedávno vyšlo najevo, že jeden z ajťáků byl vedením Activision instruován ke sbírání informací o Westovi se Zampellou. Oproti následující sérii emailů je to ale ještě dost slabý čajíček. Jen si připomeňme, že West se Zampellou byli vyhozeni v březnu 2010 za hrubé porušení vztahu se zaměstnavatelem. Necelý rok předtím, v květnu 2009, proběhla mezi Bobby Kotickem a dalšími šéfy z Activision vzrušená debata o potenciálním průšvihu – Infinity Ward možná nestihnou připravit předváděčku CoD: Modern Warfare 2 pro tiskovku Microsoftu na E3 2009.

Více prezident Activision Rob Kostich svým kolegům píše, že se z toho Micorsoft pose*re a mohlo by to ohrozit celý obchod. Bývalý šéf Activision Publishing Mike Griffith na to konto dodává, že když Westovi se Zampellou zkoušel volat „tak mi normálně zavěsili.“ Bobby Kotick na to reaguje lakonicky: „Jestli ti ten telefon fakt položili, tak bych jim vyměnil zámky a nepustil je prostě do budovy.“ Jasný návrh, vyřčený možná v návalu chlapáctví velkého byznysmena, který se na úrovni obyčejných pracovních vztahů asi moc nepohybuje, už pak Mike Griffith komentoval jen slovy: „Hned jak budu mít v ruce gold master…,“ čímž myslel samozřejmě hotovou hru připravenou k replikaci, balení a distribuci do obchodů.

Dokumenty, které na webu vystavila redakce LA Times, obsahují podobných perliček spoustu. Jestli o něčem svědčí, tak o neuvěřitelně napjatých vztazích mezi Infinity Ward a Activision. Zatím tedy máme možnost nahlédnout jenom do korespondence a komunikace šéfů Activision, což vytváří poněkud jednostranný dojem. Nevíme, nač svými plány reagovali, k čemu je hypoteticky West se Zampellou dohnali. V tuto chvíli se nedá vyloučit nic.

Další komunikace výše zmíněných se týkala i jakéhosi plánu B, v jehož rámci by dokončením Modern Warfare 2 byl pověřen tým Treyarch poté, co by West se Zampellou dostali padáka. Vedení Activision si totiž nebylo jisto tím, jak by zareagovali podřízení zmínění dvojice z Infinity Ward.

Dave Stohl, další z vysoce postavených mužů Activision však rovnou upozorňuje, že by s ohledem na napjaté termíny bylo dosti obtížné svěřit dokončení hry Treyarchu. Jediné, čím jsou si mocní muži jistí je negativní ohlas na veřejnosti a v tisku poté, co by Westa se Zampellou vykopli. A byli si tím jisti právem, jak se později ukázalo.

Sothl, Griffith, Kotick a Kostich se ve své komunikaci zabývají tím, jak případně uchlácholit ostatní důležité vývojáře v Infinity Ward, aby dokončili Modern Warfare 2 po odejití Westa se Zampellou. Zmíněn je třeba návrh, v jehož rámci by 12 důležitým lidem z Infinity Ward byl slíben podíl (ve firmě, na zisku), aby neodešli se svými nadřízenými.

Tento plán však zjevně nevyšel, protože dokumenty z LA Times ukazují, že 18 z 21 nejlépe placených lidí z Infinity Ward odešlo po vyhazovu svých šéfů za nimi do nového týmu Respawn, který v současné chvíli připravuje hru, kterou vydá Electronic Arts. Těmto jedenadvaceti vývojářům měly být v letech 2009 a 2010 postupně vyplacený bonusy a osobní odměny v celkové výši 73 milionů dolarů, což se vedení Activision velmi nelíbí a nechce jim takové prachy platit. „Příliš mnoha lidem platíme příliš velké peníze – musíme najít způsob, jak vyplácení nastavit strop,“ napsal v hromadném emailu výše zmíněný Mike Griffith.

Jak ale ukázaly nedávné události, plán s nevyplacením bonusů a odměn se zatím Activison nedaří. Minulý týden Activision přiznal bývalým zaměstnancům Infinity Ward (i těm, co odešli do Respawn) právo na vyplacení odměn ve výši 42 milionů dolarů. Zbývá už tedy dořešit, jestli se doplacení odměn dočká i West se Zampellou, nebo se kompenzace za porušení pracovní dohody dočká Activision. Řešit by se to mělo začít 29. května, na kdy je naplánováno první soudní stání.

Nejnovější články