Jack Tretton odchází z pozice šéfa americké Sony
zdroj: tisková zpráva

Jack Tretton odchází z pozice šéfa americké Sony

7. 3. 2014 12:30 | Byznys | autor: Adam Homola |

“PlayStationový národe, se smíšenými pocity ti oznamuji, že k 31. březnu 2014 odstupuji z role prezidenta a CEO Sony Computer Entertainment of America. Je to výsledek oboustranné dohody s SCEA a odcházím s vědomím, že značka PlayStation nikdy nebyla silnější. PlayStation 4 nabírá na síle a budoucnost bude pro naše hráče jen růžovější,” loučí se Jack Tretton se svými fanoušky na PlayStation Blogu. Dlouholetý šéf SCEA odchází od Sony po devatenácti letech a jeho místa se uchopí Shawn Layden, který v Sony momentálně pracuje jako výkonný viceprezident a COO Sony Network Entertainment International.

Tretton byl v Sony od roku 1995, tedy od samotného počátku SCEA - patřil k ze zakládajících členů původního týmu, který SCEA šéfoval. Stál tak u amerického zrodu všech PlayStationů a samozřejmě byl i jedním z hlavních lidí za úspěšným startem PlayStation 4, kterého se doposud prodalo celosvětově přes 6 milionů kusů. Trettonův nástupce Layden rovněž není nováček, nýbrž veterán, který v Sony pracuje 15 let. Americký PlayStation by tak měl být od 1. dubna 2014 v dobrých rukách.

Důvody, proč Tretton odchází, si obě strany nechaly pro sebe. Můžeme jen spekulovat jestli Tretton chtěl změnu a pauzu po dotažení PS4, nebo jestli to má co dělat s reakcí na problémy celé Sony, která na tom totiž není finančně zrovna nejlépe a prochází poměrně velkou restrukturalizací. Časem se to možná dozvíme. Teď může fanoušky PlayStation maximálně mrzet, že Trettona, který patřil k nejsympatičtějším herním šéfům, už neuvidí na E3.

Tretton si zahrál v reklamách s Kevinem Butlerem, objímal se na pódiu s Chewbaccou a na loňské E3 si stylově smlsnul na Microsoftu, za což sklidil neuvěřitelný potlesk od nadšeného publika a byl na pár minut za boha. “Za poslední dvě desetiletí jsme společně sdíleli mnoho vzpomínek a já vám budu za vaši podporu navždy zavázán. Děkuji vám. Jack Tretton.”

Nejnovější články