Kingdoms of Amalur může skončit v rukou státu Rhode Island
zdroj: tisková zpráva

Kingdoms of Amalur může skončit v rukou státu Rhode Island

17. 5. 2012 13:37 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Před pár dny jsme vás informovali o finančních problémech 38 Studios, kteří stáli za...

Před pár dny jsme vás informovali o finančních problémech 38 Studios, kteří stáli za zábavným akčním RPG Kingdoms of Amalur: Reckoning a v současnosti připravují MMORPG Copernicus odehrávající se ve stejném světě jako Amalur. Vývojáři se měli snažit nějak dohodnout se státem Rhode Island, který jim poskytl půjčku v podobě vratné investice, jenže jak se zdá, jednání k ničemu nevedla a studiu hrozí insolvence, protože není schopné půjčku splatit.


Zdá se, že zástupcům Rhode Island došla tak nějak trpělivost se studiem, které nezvládá splácet takřka padesát milionů dolarů půjčky. Původně se hovořilo o 75 milionech dolarů, ale 38 Studios zatím nevyčerpali celý objem nabídky ze strany státu. Problémy studia se projevily prvního května, kdy nezvládlo odeslat pravidelnou splátku 1,1 milionu dolarů. 

Rétorika guvernéra Rhode Islandu se tak mění - z chápavého investora se mění na muže, který má otcovské obavy o své plátce daní, z jejichž kapes pobídka šla a označuje situaci za velmi, velmi komplikovanou.

Řešení je, pro vývojáře bohužel, nasnadě. Pokud se studio dostane do insolvence, nastoupí právníci. A typ smlouvy, který byl podepsán, garantuje státu Rhode Island právo na duševní vlastnictví, které bylo předmětem půjčky. Přeloženo do lidštiny, Rhode Island bude moci disponovat značkou Kingdoms of Amalur a nejspíše by ji prodal, aby zaplatil to, co studio dluží. Pokud by se cena značky ovšem ukázala být vyšší, než je dluh, přebytek z prodeje by opět dostalo studio.

Celkově je to určitě nepříjemná záležitost. Hra samotná byla povedená, byť si od ní mnozí lidé slibovali více a často i něco jiného, než nabízela a mohla nabídnout. Ale to samotné nestačí. Nyní tu máme další studio, které podtrhuje současnou krizi právě v této sféře herního průmyslu. A my můžeme čekat, zda nakonec dojde na prodej značky a zda se jí ujme v budoucnu někdo jiný. Nebo jestli vytáhne 38 Studios z rukávu nějaký trik.

Nejnovější články