Kolik se prodalo: čerstvá prodejní čísla Xbox a PlayStation HW
zdroj: tisková zpráva

Kolik se prodalo: čerstvá prodejní čísla Xbox a PlayStation HW

10. 1. 2012 11:50 | Byznys | autor: Petr Poláček |

V Las Vegas se rozeběhl letošní ročník CES, čili velké výstavy spotřební elektroniky, mezi kterou samo sebou patří i herní konzole. Však už o nich také představitelé Sony a Microsoftu hovořili během svých úvodních přednášek. Ne o těch nových, chystaných konzolích, o kterých ještě nic nevíme, ale o těch stávajících. A krom toho, že Sony i Microsoft shodně promují PS3 a X360 jako zábavní centra, u kterých samotné hraní stále více ustupuje interaktivní manipulací s NĚČÍM, potažmo snaze donutit konzoli, aby vám porozuměla, tak obě firmy zveřejnily i čísla o prodejnosti svého hardwaru. U X360 jsou to čísla ohledně X360 a Kinectu, u Sony velmi zajímavý údaj o prodejnosti PS Vita, potažmo nějaké to číslo o prodejnosti PlayStation hardwaru obecně přes svátky.

Podle níže uvedeného videa se celosvětově prodalo 66 milionů kusů konzole Xbox 360, což je docela hezký posun od 57,3 milionů prodaných kusů, kterými se Microsoft chlubil teprve v říjnu loňského roku. Zdá se, že přes svátky se Microsoftu dařilo, což podtrhuje i 18 milionů do prodeje odeslaných (tedy ne přímo prodaných) kusů Kinectu, který bude od 1. února dostupný i pro PC (oficiálně), konkrétně pro neherní využití na PC. Poslední číslo od Microsoftu uvádí skoro 40 milionů uživatelů služby Xbox Live, ovšem bez udání počtu zlatých (placený přístup) a stříbrných (neplacených) uživatelů.

zdroj: Archiv

Prodejní čísla od Sony nejsou globální (za celou dobu na trhu), ale lepší něco, než tápat ve tmě. Během svátků se prý prodalo více než 6.5 milionů kusů PlayStation hardwaru – celosvětově. Z tohoto čísla připadá 3,9 milionů prodaných kusů na konzoli PS3, 1,7 milionu kusů na periferii PS Move a 1,6 milionu na handheld PSP (tím je myšlen zřejmě jen starý model). Nějak nám to po sečtení nesedí do počtů, viďte? Holt těch 6,5 milionů kusů berte s rezervou a orientačně, to musíte vždycky, když se před samotnými čísly objevují slova jako "skoro" nebo "více než". Sony se zdá být s těmito čísly spokojena, ale už jste někdy viděli šéfa firmy, když oznamuje prodejní čísla, aniž by se přitom neusmíval a nenašel si na tom alespoň něco pozitivního? Já tedy ne.

Navzdory zprávám o tom, že se (až na první víkend) prodává handheld PS Vita poněkud pomaleji, než se čekalo, se Sony podařilo od zahájení prodeje v Japonsku  (17. Prosinec 2011) udat zákazníkům přes 500 tisíc kusů, což představuje de facto vyprodání várky, která byla v obchodech na launch zařízení. To je docela slušný start, zvlášť když k zahájení prodeje ve zbytku světa dojde až 22. února tohoto roku.

Pro hraní na cestách navíc Sony do budoucna nepočítá jen s handheldem PS Vita, ale také s novou řadou PlayStation mobilních telefonů Xperia, potažmo s hudebním přehrávačem Walkman Z, který využívá Android OS a umožňuje přehrávání her i na obrazovkách skrze HDMI výstup. Opravdu ale někdo bude připojovat telefon k TV kvůli tomu, aby si hry, designované pro mnohem menší displej mobilu, zahrál na velké TV, kde bude hra vypadat...no ne zcela nejlépe? Asi ano, holt proti gustu...

Na úplný závěr pak ještě jedna perlička ohledně prodejů konzole PS2. Ne, není to překlep, opravdu myslím PS2. Podle aktuální tiskové zprávy se totiž podařilo za blíže nespecifikované (ale zřejmě jde o konec roku 2011) období prodal přes půl milionu kusů PS2, která je více než 11 let stará. Sony přitom v tiskovce uvádí, že nejvíce se této babičce konzoli daří na trzích ve východní Evropě, blízkém Východě, jižní Americe a jihovýchodní Asii. Nízká cena PS2 a opravdu rozsáhlá nabídka skvělých her evidentně spoustu lidí pořád láká.

Nejnovější články