Konzolím v Evropě vládne letos PS3
zdroj: tisková zpráva

Konzolím v Evropě vládne letos PS3

31. 10. 2011 14:13 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Není úplně obvyklé, abychom se o prodejích všech tří hlavní konzolí dozvídali od jednoho z jejich výrobců, ale data jsou data a je jedno, od koho pochází. Nicméně, tentokrát jsou od Nintenda, a pokud jde o Evropu, pochází od nezávislých firem, a pokud jde o USA, pochází logicky od NPD. Pro nás jsou samozřejmě zajímavá zejména data týkající se Evropy. Když se podíváte na graf se spoustou barevných čar a porovnáte je s legendou, je zřejmé, že nejlépe je na tom v letošním roce na starém kontinentu konzole PlayStation 3, které se od ledna do konce října prodaly skoro 3 miliony kusů, zatímco Wii od Nintenda a X360 od Microsoftu 2 miliony kusů.

V USA je situace poněkud odlišná a projevuje se tam dlouhodobější dominance konzole od Microsoftu. Dle údajů NPD se od ledna do konce září 2011 prodalo v USA přes 3 miliony kusů X360, zatímco Wii a PS3 se shodně prodalo těsně pod hranicí 2.5 milionů kusů. Co se handheldů týče, tak v Evropě i v USA vede kombo DS + 3DS. Když však tyhle dva handheldy oddělíme, tak se 3DS prodává v Evropě zhruba na úrovni PSP od Sony, v USA je na tom 3DS jen o trošku lépe než PSP.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Finanční správa Nintenda dále zmiňuje, že masivní vzestup prodejů Wii a DS z konce roku 2010 se letos asi opakovat nebude. S ohledem na průběžnou změnu chování zákazníků, kteří už nakupují hodně i během Vánoc a ne jenom před nimi, se tedy až na konci roku rozhodne, jak bude z obchodního hlediska vypadat pro Nintendo další fiskální rok. Jedním z důvodů je stoprocentně i chystané vydání The Legend of Zelda: Skyward Sword (btw na Shop.Games.cz je limitka za 1500 Kč místo obvyklé ceny 2000 Kč :), ale celkově Nintendo kalkuluje s tím, že na Wii vychází hry, které jsou hrány více lidmi a svátky, jak všichni víme, jsou časem, kdy se rodiny a známí scházejí.

Nejnovější články