Majitel distribučních portálů Desura a Indie Royale vyhlásil bankrot
zdroj: tisková zpráva

Majitel distribučních portálů Desura a Indie Royale vyhlásil bankrot

8. 6. 2015 15:08 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Nad platformami digitální distribuce Desura a Indie Royale se stahují velmi černá mračna. Podle zpráv totiž jejich majitel společnost Bad Juju Games vyhlásila bankrot, což potvrzuje výpis ze serveru InfoRuptcy a také řada dalším nepřímých důkazů v čele s představiteli Desury. Fakt, že Bad Juju Games jdou ke dnu nejsou tak překvapivé vzhledem k faktu, že Desura měla poslední měsíce problém vyplácet peníze vývojářům, jejichž hry prodávala.

Problémy zjevně začaly v listopadu minulého roku, kdy Bad Juju Games Desuru koupili od Linden Lab, mimo jiné provozovatelů Second Life. Ti se Desury rozhlodi zbavit proto, že se jim nehodila do dlouhodobého plánování a tak se novým majitelem stali vývojáři middleware nástrojů. Jak se zdá, v kase společnosti nebylo moc peněz, protože někteří vývojáři nedostali zaplaceno za říjen a následující měsíce.

Desura zareagovala až koncem května, kdy vydala oficiální vyjádření z pera Lisy Morrison, šéfky pro styk s vývojáři a asi nejaktivnější členky týmu kolem Desury co do komunikace. Ta ještě v omluvě tvrdila, že platby se jen zdržely, protože se jich nahromadilo moc, ale už zase probíhají, byť postupně. Poukázala taktéž na fakt, že společnost musela řešit po zakoupení ze strany Bad Juju blíže nespecifikovaným problémům, ale prý nejsou ve finanční krizi.

Podle Twitteru ji ovšem zjištění o tom, že Bad Juju vyhlásili bankrot zasáhlo nepřipravenou a šokovanou. Navíc už se prý nedostane na svůj email a ani na firemní Twitter a tak nemůže komunikovat s vývojáři. Nicméně šéf Desury Tony Novak, který je toho času hospitalizován v nemocnici jí potvrdil, že ač mu právníci říkají, že nesmí nic specifikovat, spekulace o bankrotu je pravdivá. Novak by měl ještě z nemocnice odpovědět tisku, ale zdá se, že je vše hotovo.

Společně s Desurou krach Bad Juju zasáhne i sympatický portál Indie Royale, jež byl na Desuru a Bad Juju úzce navázán. Graeme Boxall z Indie Royale na Twitteru poznamenal: „Vypadá to, že dnes je můj poslední den v Indie Royale.“

Ačkoliv Desura i Indie Royale stále běží, někteří vývojáři prý urgují své zákazníky, aby co nejdříve aktivovali své nevyužité kódy na Steamu. Pokud se potvrdí, že Bad Juju a s ním i Desura a Indie Royale končí (a nic nenasvědčuje opaku), bude to ztráta především pro nezávislou vývojářskou scénu. Ta měla Desuru jako alternativu k přelidněnému a chaotickému Steamu.

Nejnovější články