Medal of Honor neuspěla, EA posílá značku na odpočinek
zdroj: tisková zpráva

Medal of Honor neuspěla, EA posílá značku na odpočinek

31. 1. 2013 14:38 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Jak je firemní ekonomika náročná a zisk není čistý výdělek, si můžete lehce prohlédnout na příkladu Electronic Arts v uplynulém čtvrtletí. Prodeje firmy během něj byly o 205 milionů dolarů nižší, než rok předtím. Jenže celkový výdělek nebyl tak katastrofální, primárně díky digitální distribuci a snížení nákladů na produkci, které činily "jen" 45 milionů dolarů. Celkově platí, že na propadu příjmů se nejvíce podepsal pokles prodejů krabicových her. Zároveň ale EA konstantně narůstají zisky z digitální distribuce a mobilních her, které zvyšují celkový zisk.

John Riccitiello vidí jako jeden z důvodů nižších zisků neúspěch Medal of Honor: Warfighter. Ať už za to mohla tvrdá kritika (což si myslí Peter Moore), nebo (a to dle mě spíše) přesycení trhu tímto formátem FPS, výsledek je jasný. Medal of Honor jde k ledu, zřejmě na nějaký čas, ne navždy. Značka z plánovaného rotování Medal of Honor – Battlefield vyjmuta, prostě teď nemá potřebnou sílu. EA si z poklesu prodejů nějak velkou hlavu nedělá, protože vidí, že jejich částečná transformace funguje.< /p>
Jak bylo řečeno, digitální distribuce narůstá. Jenom Premium služby pro Battlefield 3 vydělaly 108 milionů dolarů a hlásí skoro tři miliony registrovaných uživatelů. Podle EA se tak z Battlefield spolu s FIFA stává největší základna pro digitální distribuci. Ostatně, FIFA 13 si vedla také dobře, prodalo se jí o 23 procent více, než předchůdce. Další silnou značkou je Madden a EA si pochvaluje i úspěch iOS titulů, které generují stále větší zisky. Právě růst mobilních platforem, primárně iOS, za sebou daleko nechal výdělky z digitální distribuce na PC.

Jaká je tedy poučení? Celý trh, včetně hráčů, čeká na novou generací konzolí a má čím dál raději digitální distribuci (Origin má 39 milionů registrovaných uživatelů). Nepřekvapivě zažívá nárůst hraní na mobilních platformách a krabicovky přestávají být jistotou, jakou byly kdysi. Medal of Honor jde od válu, příští rok by měl vyjít další Battlefield, ale nevíme zatím z jaké „stáje“, tedy zda čtyřka, nebo třeba další Bad Company. A Fuse bylo, poměrně rozumně, odloženo na druhý kvartál tohoto roku.

Nejnovější články