Mikroplatby rozhodily ekonomiku EVE Online
zdroj: tisková zpráva

Mikroplatby rozhodily ekonomiku EVE Online

22. 6. 2011 13:48 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Virtuální ekonomiky v online hrách mohou být stejně citlivé na zdánlivé maličkosti, jako ekonomiky reálné. Dokazuje to aktuální průšvih v EVE Online, která se může dlouhodobě chlubit jedním z nejpropracovanějších ekonomických systému napříč spektrem všemožných online her. A právě komplexnost celého systému, který v současnosti používá tři různé měny s různým účelem a hodnotou, má na svědomí absurdní nárůst cen v nedávno otevřeném virtuálním obchodě a tím pádem i radikální změnu hodnoty jednoho z platidel.

Nedávno vypuštěný update Incarna 1.0 do hry přidal nejenom kapitánskou kajutu, ale i nový obchod zvaný Noble Exchange, ve kterém se za nové platidlo zvané Aurum, dá v současné chvíli koupit několik předmětů sloužících pro vyzdobení hráčských avatarů. Problém je v tom, že během chvíle vystřelily ceny těchto předmětů do takové výše, že jsou dražší než ve skutečném světě. Virtuální kabát za 25 dolarů, sukně za 20 dolarů, okulárový implantát za 68 dolarů. Horší, než neuvěřitelně vysoké ceny předmětů, které si hráči kupovat samozřejmě nemusí, protože jejich dopad je pouze vizuální, je současné zvýšení ceny PLEX, což je pilotní licence na 30 dní (v zásadě poplatek za hraní), která stojí normálně necelých 20 dolarů. PLEX se však dá kupovat i za ISK, primární EVE Online měnu, kterou lze vydělat samotným hraním, což spousta hráčů dělala, aby ušetřili reálné peníze na koupi licence. V současné chvíli však rozhodně nic neušetří, protože cena licence se vyšplhala na 400 milionů ISK, což vážně narušuje ekonomiku celé hry.

Vzhledem k tomu, že Incarna update je venku teprve od včerejška, je zatím brzy na rázný zásah ze strany vývojářů z CCP. Rozhodně se mu však nevyhnou, protože podobnou situaci nedokáže ekonomický systém hry sám od sebe srovnat, ať už je jakkoli sofistikovaný. Zároveň tento případ ukazuje, že mikroplatby mohou být ďáblovým nástrojem, který při nesprávném použití může napáchat pořádné škody.

Nejnovější články