Mojang chystá placenou Minecraft službu pro děti a rodiny
zdroj: tisková zpráva

Mojang chystá placenou Minecraft službu pro děti a rodiny

13. 3. 2013 18:57 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Masivní popularita Minecraftu napříč širokým spektrem hráčstva, od dětí až po důchodce, přináší Mojangu nejenom astronomické tržby, ale také příležitost pro další monetizaci skrze doprovodné služby. V současné době Mojang trží pouze z prodeje PC, konzolových a mobilních verzí Minecraftu, potažmo z prodeje drobného doprovodného materiálu. Protože ale kluci ze Švédska myslí na budoucnost, plánují spuštění dedikované služby Minecraft Realms, od níž si slibují, že do budoucna bude největším zdrojem přijmů firmy.

Jak plyne z vyjádření CEO Mojangu Carla Maneha pro GI.biz, Minecraft Realms je reakce firmy na vršící se požadavky rodičů, které už nebaví role administrátorů serverů, aby měly jistotu, že ratolesti hrají Minecraft v bezpečném prostředí. Minecraft Realms by měla být zpoplatněná služba, v jejímž rámci dostane uživatel uzavřený a samostatně fungující svět, do kterého pustí jenom hráče ze seznamu přátel. Rodiče tak budou moci snadno kontrolovat, s kým jejich dítko hraje, co hraje, jak hraje atd. Pozvaný hráč nebude muset za přístup do Minecraft Realms platit, bude mu stačit zakoupená kopie Minecraftu.

Cena za účet Minecraft Realms zatím stanovena nebyla, ale bude to prý někde mezi 10 – 15 dolary za měsíc. Mojang rovněž počítá s tím, že by do oběhu vyslal předplacené karty pro ty, co nemají platební kartu.

„Ve výsledku se domnívám, že to přiláká k Minecraftu nové hráče kvůli virálnímu aspektu Realms. Děcka pravděpodobně pozvou k hraní Minecraftu své kamarády, kteří to ještě nehrají,“ kreslí si dopad nové služby Maneh a musím přiznat, že jeho optimistický tón sdílím, když se na popularitu Minecraftu u mládeže dívám.

Cílem Mojangu s Minecraft Realms je tedy oslovit primárně rodiny a děcka, protože hardcore hráči si zůstanou na svých custom serverech s různou nabídkou modů. Ostatně, Mojang do budoucna počítá s tím, že v rámci Realms nabídne hráčům specifické profily s předinstalovanými a ověřenými mody. A to by bylo, aby se na to někdo z těch 10 milionů majitelů PC verze Minecraft a podobně velké uživatelské základny u mobilních verzí, někdo nechytil.

Zvlášť, když Maneho hovoří i o možnosti propojení jednotlivých uživatelských světů v rámci Realms skrze portály, čímž by se Minecraft nebezpečně přiblížil klasickému MMO konceptu. To už je ale hudba budoucnosti. PC verze Minecraft Realms se momentálně nachází ve stavu privátní alfa verze, beta by mohla být dostupná během května, když se vše povede. Mobilní verze Minecraft Realms je rovněž ve vývoji.

Nejnovější články