Naughty Dog opustil Bruce Straley - šéf vývoje The Last of Us a Uncharted 4
zdroj: tisková zpráva

Naughty Dog opustil Bruce Straley - šéf vývoje The Last of Us a Uncharted 4

16. 9. 2017 15:00 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Dnešní rok není jen o velkých návratech remasterovaných klasik, ale i o velkých odchodech. Herní branži opustil například zakladatel Arkane Studios Raphael Colantonio, který se po osmnácti letech rozhodl dopřát si zasloužený odpočinek. Svou kariéru ukončila i Kate Edwards, prezidentka asociace herních vývojářů IGDA a veřejně známá osoba hájící zájmy her. A teď se k nim přidává další velice významný člověk Bruce Straley, jeden ze dvou hlavních lidí, kteří stáli za The Last of Us a Uncharted 4: A Thief’s End.

Straley opouští Naughty Dog stejně jako Colantonio Arkane Studios po osmnácti letech těžké dřiny a i v tomto případě je na „vině“ touha odpočinout si od vedoucího postavení u obřích projektů se šibeničními termíny. Asi to čeká každého, kdo se od pomyslného dna vyšplhá na vrchol a vlastně tak přijde o to, co ho kdysi naplňovalo.

Straley se k Naughty Dog přidal již v roce 1999 jako v pořadí patnáctý zaměstnanec. Ve svém vyjádření o odchodu na blogu společnosti vzpomíná na absenci kávovaru, ale pochvaluje si dostatek nadšení malého týmu, který byl hrdý na každý dokončený titul. Svou kariéru zde začal jako tvůrce textur pro Crash Team Racing, aby se postupně vyšplhal do vedoucí pozice po boku Neila Druckmanna.

zdroj: Naughty Dog

Jenže tvorba textur a vedení extrémně náročných projektů The Last of Us, datadisku Left Behind a Uncharted 4: A Thief’s End jsou diametrálně odlišné pozice a bohužel ta druhá z nich dokáže z člověka vysát veškerou energii. Gamasutra už loni v prosinci informovala o osamostatnění Druckamnna, který se do vedení vývoje The Last of Us: Part II musel po dlouhých letech pustit sám, protože si Straley vzal roční dovolenou.

A právě na této dovolené, po které se měl normálně vrátit do své pozice, si Straley uvědomil, co to je klid a kam jinam se dá investovat energie. „(…) Po vedení tří velice náročných projektů a strávení delšího času mimo kancelář jsem objevil jiné věci, kam chci směřovat svou energii. Postupně jsem si uvědomil, že se jedná o znamení k tomu, abych se posunul dál v životě,“ vysvětluje Straley svůj odchod.

zdroj: Archiv

Straley sice opouští společnost Naughty Dog, ale rozhodně se nechystá odejít do předčasného důchodu. Zatím tedy sám neví, kam povedou jeho kroky, ale těší se na jejich objevování a s jistotou budou mít kreativní charakter. A teď si představte, jaký tlak nese na svých ramenou Druckmann, který do teď měl na vše parťáka a rázem je v čele sám. Snad ho The Last of Us: Part II také nezlomí.

Nejnovější články