NCsoft žaluje tvůrce MMO Tera – vykrádá prý Lineage 3
zdroj: tisková zpráva

NCsoft žaluje tvůrce MMO Tera – vykrádá prý Lineage 3

26. 1. 2012 19:32 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Akční RPG Tera se pomaloučku chystá na spuštění ostré verze v US a EU, ale než k tomu dojde, bude muset překonat přinejmenším jednu poměrně závažnou překážku. Tou je žaloba korejské firmy NCsoft, která chce zabránit spuštění hry ve Spojených státech kvůli údajnému zcizení firemních tajemství, krádeži interních materiálů (artworky, koncepty), softwaru a dalších propriet. Všech těchto závažných zločinů se prý dopustili vývojáři z týmu Bluehole, kteří pro NCsoft vyvíjeli Lineage 3, ale v jednu chvíli se 48 z více než stovky lidí sebralo, založilo pod vedením Yong-Hyun Parka vlastní studio a začalo pracovat na hře Tera, která se dle NCSoftu až nápadně podobá tomu, jak mělo vypadat právě MMO Lineage 3.

NCSoft v žalobě poukazuje na celou řadu hodně konkrétních i poněkud obecných prvků, které Tera používá nebo rovnou vydává za stěžejní, a měly být původně právě v Lineage 3. Pro příklad je to třebas rozdělení herního světa na čtyři velké kontinenty s ostrovem uprostřed, přičemž na každém z kontinentů mělo být jiné klima. Původně to takhle mělo být v Lineage 3. To samé s akčním soubojovým systémem, který tvůrci Tery podávají jako jednu z největších předností a NCsoft v žalobě tvrdí, že původně měl být tento systém v Lineage 3, stejně jako propracovaný politický systém a tak dále.

Příklady, včetně vizuálních podkladů, si můžete prohlédnout sami v tomto dokumentu. NCsoft uvádí, že plán tvůrců Tery byl prý od začátku jasný: chtěli vytvořit konkurenční titul, který NCsoftu přebere hráče s pomocí práce, kterou však udělali ještě jako zaměstnanci NCsoftu. Vztahuje se to prý i na specifické úpravy Unreal 3 technologie, kterou Tera používá a byla licencována i pro Lineage 3.

oficiálním dokumentu uvedená obvinění jsou rozhodně velmi závažná, a pokud by NCsoft uspěl a u soudu zákaz spuštění Tery v US prosadil, znamenalo by to pro vývojáře z Bluehole či americké pobočky En Masse velkou ránu, stejně jako třeba pro Ubisoft a další firmy, které se podílí na spuštění hry mimo Asii. NCsoft už v roce 2009 uspěl s žalobou na bývalé zaměstnance v Jižní Koreji, ale původní rozsudek byl později z větší části zrušen rozhodnutím odvolacího soudu. Stejně tak odvolací soud zrušil rozhodnutí civilního soudu z roku 2010, takže Tera mohla být minulý rok v Jižní Koreji oficiálně spuštěna a běží tam dodnes. Tvůrci z Bluehole se k žalobě NCsoftu odmítli vyjádřit.

Nejnovější články