Německý gigant Goodgame čelí obvinění, že propustil zaměstnance, aby zabránil vytvoření odborů
zdroj: tisková zpráva

Německý gigant Goodgame čelí obvinění, že propustil zaměstnance, aby zabránil vytvoření odborů

15. 12. 2015 14:52 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Pozoruhodná kauza se vyskytla v německém herním průmyslu. Goodgame Studios, jeden z lídrů místního herního trhu, který se specializuje na webové a mobilní hry jako je Goodgame Empire, čelí obvinění odborové organizace Ver.di. Ta tvrdí, že se rychle expandující Goodgame rozhodla zabránit vytvoření zaměstnaneckých odborů tím, že propustila 28 zaměstnanců, kteří měli tyto odbory zakládat. Samozřejmě, Goodgame toto tvrzení odmítá.

Hamburská firma byla založena v roce 2009 a zaznamenala rapidní růst a to jak v příjmech, tak i počtu zaměstnanců. Momentálně jich má kolem 1200 a stále expanduje. Ver.di pak patří mezi významné odborové organizace s 90 tisíci členy a zaštiťuje kolem 2 milionů zaměstnanců napříč třinácti obory v celém Německu. Od jara jednala s Goodgame o zřízení odborové rady v jejich firmě. K volbám do rady mělo dojít v listopadu, jenže těsně před samotnou volbou byla propuštěna většina zaměstnanců, kteří o jejím vytvoření jednali.

„Téměř všichni, kdo se zúčastnili jednání před samotnou volbou byli propuštění. To je jasná zpráva,“ zní prohlášení Ver.di. Goodgame se samozřejmě obvinění brání. Podle společnosti byla propuštění výsledkem analýzy, která přišla na to, že v mnoha odděleních mají nadbytek zaměstnanců. „Navzdory prohlášením z jiných zdrojů, toto propouštění nemá nic společného se založením odborové rady, hlavně proto, že jsme o volbách do ní nevěděli.“

To je samozřejmě možné, nicméně je podezřelé, že propuštění postihlo právě ty zaměstnance, kteří spolupracovali na přípravách voleb do odborové rady ve firmě. Zatímco Ver.di s Goodgame jedná o nových volbách do odborové rady, propuštění zaměstnanci se obrátili na hamburský pracovní soud. Celá kauza může působit celkem nedůležitě, nicméně ukazuje, že ani herní průmysl nebude ušetřen podobných kauz a to tím častěji, čím větší firmy budou.

Samotné odbory, jakkoliv je pohled na ně, minimálně u nás, pokřiven naší historickou zkušeností nadále patří (v ideálním případě) k funkčnímu prvku, který napomáhá komunikaci mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci, především ve velkých firmách, kde je už logicky nemožný osobní kontakt. Na druhou stranu, ještě nebylo s jistotou potvrzeno, že Goodgame skutečně propustili zmíněné zaměstnance kvůli celé akci s odbory.

Nejnovější články