Nintendo nepřestává udivovat čísly: mezi hráči je 41 milionů Switchů, z toho 2 miliony Switchů Lite
zdroj: tisková zpráva

Nintendo nepřestává udivovat čísly: mezi hráči je 41 milionů Switchů, z toho 2 miliony Switchů Lite

1. 11. 2019 15:49 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Nintendo to s touto generací své konzole zvládá na jedničku. Otevření se třetím stranám, skvělý nápad s Joy-Cony, možnost handheldu i doku a skvělé exkluzivity přivábily k Japoncům hráče, kteří dříve o Nintendo ani nezavadili. Podepisuje se to na prodejích hardwaru i softwaru, a protože se není za co stydět, jsou všechna zajímavá čísla veřejná.

Switchi pomalu táhne na třetí narozeniny, a pokud se vyplní předpovědi společnosti, bude tou dobou mít na kontě přes 50 milionů prodaných kusů, tedy zhruba polovinu toho, co teď má PlayStation 4. Nintendo totiž už dříve odhadlo, že v období mezi dubnem 2019 a březnem 2020 prodá 18 milionů konzolí Switch.

Finanční zpráva za poslední půlrok prozradila prodeje 4,8 milionu Switchů, ale co je ještě úctyhodnější, 1,95 milionu Switchů Lite za pouhých 11 dní na trhu (fiskální období skončilo 30. září). Znamená to, že aby se vyplnila prognóza, je potřeba během Vánoc prodat přes 11 milionů konzolí, což se s oběma verzemi Switche na trhu nezdá jako nereálný cíl.

Aktuálně je po světě rozesetých 41,67 milionu majitelů Switche, kteří si společnými silami zakoupili na čtvrt miliardy her. Na každého hráče tak připadá zhruba šest her. A v podstatě každý druhý vlastník konzole má Mario Kart 8 Deluxe, kterého se prodalo už 19,01 milionu kopií.

Zároveň dostáváme top deset nejprodávanějších her od Nintenda. Na druhém místě po motokárách je Super Smash Bros. Ultimate s 15,71 miliony, v těsném závěsu Super Mario Odyssey s 15,38 miliony. Dále The Legend of Zelda: Breath of the Wild (14,54), Pokémon: Let’s Go, Pikachu!/Eevee! (11,28), Splatoon 2 (9,28), Super Mario Party (7,59), New Super Mario Bros. U Deluxe (4,59), Super Mario Maker 2 (3,93) a na desáté příčce nejmladší The Legend of Zelda: Link’s Awakening se 3,13 milionu, která se dost možná vyškrábe na vyšší pozice.

Ale s žebříčkem může v následujícím půlroce zamávat nový Luigi’s Mansion 3, přičemž ještě větší rozruch se očekává od chystaných Pokémonů. Ve zprávě je zmíněná i Fire Emblem: Three Houses s 2,29 milionu a jde o jednu z jedenácti her, které v posledním půlroce překonaly hranici jednoho milionu prodaných kusů.

Příjmy z prodejů digitálních her vzrostly meziročně o 83 %, v případě mobilních her to je pouhých 6,4 %. A nechybí ani pohled do minulosti na předchozí konzoli Nintendo 3DS, jejíž prodeje meziročně klesly o 62,9 %, a prodeje her o 58,5 %. I tak si 3DS našlo 370 tisíc nových majitelů a prodalo se 2,6 milionu her.

Celoživotní čísla 3DS nejsou vůbec špatná a pro Switch jsou výzvou: 75,45 milionu konzolí a 380,71 milionu her. Uf, dneska to bylo hodně o číslech, ale aspoň zajímavých číslech. Za půl roku si je porovnáme s vánočními a povánočními prodeji. Dá Switch tu padesátku?

Nejnovější články