Nintendo připomnělo, že nevlastní Pokémon GO a jeho akcie zažily rekordní propad
zdroj: tisková zpráva

Nintendo připomnělo, že nevlastní Pokémon GO a jeho akcie zažily rekordní propad

26. 7. 2016 18:40 | Byznys | autor: Adam Homola |

Po obrovském vzrůstu akcií Nintenda přišel i očekávaný pád, ale zajímavé je, jak k němu došlo. Krátce po vydání mobilního hitu Pokémon GO vystřelily akcie Nintenda na rekordní hodnoty a zvedly tak tržní hodnotu Nintenda o 7,5 miliardy dolarů. Jenže záhy přišel ten největší možný pád akcií, jaký tokijská burza vůbec dovoluje a to o 18 procent v rámci jednoho dne. Těžko spekulovat o tom, kam až by se hodnota akcií propadla nebýt jasně daného limitu. Prudký pád akcií si přitom Nintendo způsobilo samo.

Nebo ho jinými slovy způsobila odborná veřejnost, která Pokémon GO mylně spojovala s Nintendem. Firma vydala oficiální prohlášení, ve kterém neříká nic nového a jen připomíná dlouhodobý stav věcí. Pointou tiskové zprávy bylo připomenout akcionářům Nintenda, že ani na základě masivního rozšíření Pokémon GO nehodlají zvyšovat svou prognózu finančních výsledků na probíhající kvartál fiskálního roku.

Vedle toho také Nintendo jasně připomnělo, že nevlastní vývojářské studio Niantic, ani značku Pokémon. Tu má pod palcem The Pokémon Company, které svůj dvorní klenot Nianticu pouze licencovalo. Jediné pořádné pojítko Nintenda s Pokémon GO je vlastnictví třetiny The Pokémon Company. Konkrétně jde o 32 procent a odpovídající hlasovací právo ve správní radě.

tiskové zprávě se pak ihned poté píše, že příjmy ze hry tak budou velmi omezené a není tak kvůli tomu nijak výrazně měnit interní finanční prognózy. Odborné finanční weby v čele s Financial Times nebo Bloombergem spekulují, že Nintendo uvidí z Pokémon GO skutečně jen malé procento tržeb, respektive že by se podíl mohl pohybovat kolem pouhých 13 procent, jak odhaduje analytik David Gibson z Macquarie Securities.

Nintendo si tedy na Pokémon GO zase na tolik peněz nepřijde a celý případ krásně ukazuje, jak virtuální celý trh s akciemi je. Stačilo jen zopakovat dávno známá fakta a během jedno dne zmizela z trhu „hodnota“ akcií ve výši 6,7 miliard dolarů. Stačilo by přitom jen kolem vydání hry nespojovat Pokémon GO s Nintendem, které má s hrou pramálo společného.

Nintendo sice svého času investovalo i do Nianticu společně s Googlem a The Pokémon Company 20 milionů dolarů + dalších 10 za plnění podmínek vývoje, jak reportoval minulý rok Recode. Ani to ale samozřejmě neznamená, že by Nintendo vlastnilo Pokémon GO, nebo že by z jeho zisků nějak výrazně těžilo.

Nejnovější články