OnLive se změnila v novou firmu, streamování nekončí
zdroj: tisková zpráva

OnLive se změnila v novou firmu, streamování nekončí

17. 8. 2012 23:00 | Byznys | autor: Adam Homola |

Aktualizace, 18. 8. 2012: Po hodinách spekulací přišlo z OnLive konečně oficiální vyjádření k celé věci. Jak to tedy je? OnLive končí i nekončí: “Nyní můžeme potvrdit, že majetek OnLive získala nově vytvořená společnost s významnými finančními prostředky. Ta bude v provozování služby OnLive pokračovat, stejně jako bude podporovat všechny OnLive aplikace, zařízení a herní, firemní i obchodní partnerství. Nová společnost nabírá velké procento zaměstnanců OnLive a plánuje nabrat ještě více lidí, včetně dalších bývalých pracovníků OnLive. Všechny dříve oznámené produkty a služby, včetně těch rozpracovaných, budou pokračovat a není žádný plán přerušit chod jakékoliv OnLive služby.” OnLive se v novém vyjádření ještě omluvila za nemožnost komentovat celé dění po dobu přechodu mezi firmami - prý se čekalo, že se proces dokončí a oficiální vyjádření mohli poskytnout až teď.

Původní zpráva: Internetem proběhly spekulace, že jedna ze dvou nejznámějších služeb pro streamování her, OnLive (druhou je Gaikai), končí. Jeden z prvních zdrojů informace byl Brian Fargo, který ve studiu InXile pracuje na Wasteland 2. Ten napsal na svůj Facebook, že se mu donesla zpráva o konci OnLive. Následoval i jeho Twitter, načež se zprávy chytli další. Šéf firemní komunikace OnLive, Brian Jaquet, zprávu o konci firmy pro Joystiq ihned popřel: “Spekulace nekomentujeme, ale samozřejmě že ne.” Emaily od (bývalých) zaměstnanců se ale postupně dostaly i k dalším lidem a vypadá to, že OnLive nekončí, jen se možná dost radikálně změní.

Podle nepotvrzených zdrojů Mashable prý firma propustila všechny své zaměstnance tento pátek (17. 8. 2012), na základě rozhodnutí na schůzi v deset hodin dopoledne tamního času. Z popela OnLive by měla podle některých zdrojů vzejít nová firma, která by mohla teoreticky zaměstnat některé bývalé zaměstnance. Jaquet popřel konec firmy i pro Mashable: “Spekulace nekomentujeme nijak jinak, než že služba OnLive nekončí.” Čímž konec firmy jako takové vlastně nevyvrátil.

Údajný email od bývalého zaměstnance určený pro partnery OnLive, který dostal Brian Fargo, Polygon a další, mluví o propouštění a nové firmě naprosto jasně: “Chci vám dát na vědomí, že ke konci dnešního dne přestane OnLive jako subjekt existovat. Bohužel se to dotklo mé pracovní pozice, i všech ostatních. Vznikne nová společnost a její management s vámi bude v kontaktu ve věci současných aktivit, včetně titulů,které na službě zůstanou. Spolupracovat s vámi byla radost a jsem si jistý, že se naše cesty v budoucnu ještě zkříží.”

Propuštění všech zaměstnanců potvrdila na Twitteru i Gamasutra, která se odvolává na vlastní nezávislý zdroj. Gamasutra krátce poté na svém webu napsala, že i oni dostali od Jaqueta email s tím, že spekulace nemůže komentovat, ale že "OnLive je v pořádku." Na dodatečné otázky co to přesně znamená "v pořádku" už Jaquet nereagoval. Propouštění následně potvrdil i Martyn Williams, který byl prý přímo před kancelářemi OnLive a viděl bývalé zaměstnance odcházet s krabicemi věcí. Mel Kirk ze Zen Studios na Twitteru trefně podotkl, že by se mohlo jednat buď o pokus o získání pozornosti kvůli možnému prodeji firmy, nebo naopak že by byla už firma prodána a chce opět jen získat pozornost.

Analytik Michael Pachter, který má o herním průmyslu přehled především z ekonomického pohledu, napsal na Twitter: "Zpráva o OnLive se mi zdá divná. Znám je docela dobře a ve financování nebyl problém.” To ale nesedí se zprávou Kotaku. Podle jejich zdrojů má OnLive v Kalifornii požádat o bankrot tzv. Assignment for the Benefit of Creditors, což má být stav podobný bankrotu, který firmě s finančními potížemi zajistí určitou ochranu před věřiteli. Stejné zdroje tvrdí, že konec firmy jim potvrdil i její šéf Steve Perlman a že část zaměstnanců přejde do nové firmy. Služba streamování her má údajně fungovat pořád dál.

Jakkoliv je zpráva "potvrzena" z několika různých webů, které se odvolávají na své zdroje a stejně tak od různých lidí z herního průmyslu, samotná OnLive v tuto chvíli mlčí a jen všem tvrdí, že je všechno v pořádku. O konci firmy není zmínka na žádném z oficiálních kanálů (Twitter, Facebook, web...) a kdybychom měli věřit pouze OnLive, tak to vypadá, že se vlastně nic neděje. Na dodatečné oficiální vyjádření tak nezbývá než počkat.

Nejnovější články