Osud GAME UK se brzy vyřeší, co bude s CZ pobočkou?
zdroj: tisková zpráva

Osud GAME UK se brzy vyřeší, co bude s CZ pobočkou?

22. 3. 2012 13:07 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Update: Po rozkliku, na konci článku, najdete vyjádření české pobočky GAME k celé situaci v plném, neupraveném znění.

Původní zpráva: Neustále se měníci situace okolo prodejního řetězce GAME byla v uplynulých týdnech v britských herních médiích jedním z nejsledovanějších témat. Jednou až dvakrát denně se objevovaly nové fámy, spekulace či kusé informace o tom, jak to s GAME je, kdo projevil zájem o koupi firmy, ale hlavně, co by to znamenalo pro britský herní trh. A v tomto ohledu nebyly úvahy a predikce nijak radostné – nejčastěji se nesly v té rovině úvah, že specializované herní prodejny mají mnohem pestřejší a širší nabídku, než prodejny ve velkých obchoďácích, což by celou řadu her de facto vyřadilo z prodeje v kamenných obchodech.

Jestli to tak dopadne, to se teprve uvidí. Včera se ale každopádně situace konečně nějak konkrétně hnula, když se nejprve vedení firmy rozhodlo ukončit prodej akcií GAME na burze a v průběhu dne se pak s ohledem na situaci správní rada rozhodla, že nejlepším řešením situace bude jmenování externího správce.

Ten by měl dle právní definice dohlížet na restrukturalizaci firmy a vlastně by měl bez ukončení činnosti „koupit“ firmě více času na vyřešení problémů, získání peněz, nalezení kupce a podobně. K jaké z těchto variant nakonec v případě GAME dojde, zatím není jisté. Britský magazín MCV jich ale nabízí hned několik.

První variantou je, že do firmy nasype peníze Walmart či OpCapacita (vlastník prodejní sítě Comet), zřejmě za majoritní podíl. Druhou variantou je dle MCV nečekaný spasitel, který přijde, do GAME zainvestuje a umožní firmě, aby se pokusila vyhrabat z potíží a normálně fungovat. Třetí varianta je ta nejlakoničtější ze všech: GAME nesežene investora, žádný ze zájemců do firmy nevstoupí a GAME tak možná bude muset v pondělí zavřít krám, i když současný management tvrdí, že firma bude po dohledem dosazeného správce nadále fungovat. Proč je třeba najít řešení do neděle? GAME musí do té doby splatit dluhy v údajné výši 180 milionů liber!

Vraťme se ale ještě ke třetí variantě. Zavřít krám může také znamenat, že GAME skončí formálně jako firma, zatímco pod dohledem správce a za peníze věřitelů vznikne nová firma namísto GAME, která bude hry nadále prodávat. V podstatě by šlo jenom o administrativní proces, kterým by se ale nová firma zbavila problémů té původní a bylo by více času situaci řešit.

Krom jiného by tohle řešení znamenalo, že skončí některé další prodejní řetězce, spadající pod GAME, třeba Gamestation. A v druhém plánu by to znamenalo, že by se všechny (až na španělskou výjimku) lokální pobočky GAME, tedy včetně té české, musely postarat samy o sebe a přišly by o jakoukoli podporu britské mateřské organizace. Pro některé pobočky by to znamenalo konec nebo hledání kupce, pro tu českou, která si dle zákulisních zpráv vede dobře sama o sobě, by to znamenalo, že může dále pokračovat jako doposud, minimálně po určitou dobu.

Protože z oficiálních pramenů jsme žádnou informaci o tom, co bude dál s českým řetězcem GAME, nedostali a informace zákulisní také žádný výraznější náznak věcí budoucích nepřinesly, je evidentní, že se čeká, jak vlastně dopadne anglický GAME. Pak se teprve začne něco dít: buď bude český GAME dále pokračovat beze změn, nebo se bude jednat o jeho prodeji/koupi. V této souvislosti jsme slyšeli cosi o zájmu Bakalova řetězce Gamescape, ale jsou to všechno jen tlachy ve větru, stejně jako případný zájem bývalého majitele JRC Slavomíra Pavlíčka.

Každopádně se v této chvíli zdá, že bez ohledu na situaci mateřské organizace by osud českého GAME neměl být v blízké budoucnosti nijak dramatický – jak už bylo řečeno, lokální pobočka si dle všech indicií vede slušně. I když i ona se podle zákulisní šuškandy musí potýkat s nedůvěrou některých vydavatelských firem, což je vázáno na fakt, že anglický GAME přišel v uplynulých týdnech o podporu EA, Activision, SEGA, Microsoft a dalších.

Proto také v anglických prodejnách GAME nenajdete třeba Mass Effect 3 a většinu nabídky tvoří PS Vita tituly, potažmo skladové zásoby starších her a bazarové hry. Před několika dny jsem měl možnost v jedné UK prodejně GAME špiclovat a vypadalo to tam z hlediska nabídky her dosti tristně. Třeba srovnání šíře nabídky v českých prodejnách GAME a v těch anglických, by dopadlo drtivým vítězstvím tuzemských prodejen.

Protože situace se stále vyvíjí a to hlavní se zřejmě odehraje na přelomu tohoto a příštího týdne, určitě vás ještě budeme informovat. Záměrně se však vyhneme zveřejňování každé fámy či spekulace, tak jak tomu bylo během uplynulých několika týdnů.

Vyjádření Lukáše Karla, regionálního ředitele

Vážení obchodní přátelé, zákazníci a zástupci médií,

Rád bych se touto cestou oficiálně vyjádřil k situaci, která již několik týdnů objevuje v zahraničních herních i neherních médiích. V posledních dnech registrujeme zvýšený zájem i ze strany médií tuzemských. Velice si tohoto zájmu o získání objektivních informací ceníme.

Je obecně známým faktem, že se naše mateřská společnost v poslední době potýká s finančními problémy, které včera (21.3.2012) vyústily v pozastavení veřejného obchodování akcií společnosti Game. Ve stejnou dobu se vrcholný management britské společnosti Game rozhodl zažádat o zahájení nucené správy. Toto je samozřejmě velmi nepříjemná situace nejen pro Game UK jako takové, ale také všechny ostatní pobočky, tedy i tu českou. Možných variant řešení vzniklé situace je více a předjímat, jaký směr naberou události ve Velké Británii v příštích několika dnech, není jednoduché mimo jiné i kvůli tomu, že se vše řídí anglickým právním řádem.

Česká pobočka společnosti Game je v současné době relativně nezávislá a soběstačná. Vzhledem k neustále posilující pozici na domácím trhu a velmi pozitivnímu výsledku minulého roku zasahuje mateřská společnost do fungování Game Czech jen velmi okrajově. Momentálně nemáme žádné zprávy, že by situace v Game UK měla mít jakýkoliv negativní dopad na síť prodejen v ČR. Věřím, že kroky, které britská centrála provede v následujících dnech, povedou hlavně ke stabilizaci situace a nebudou na úkor zákazníků.

Jakmile budeme mít jakékoliv nové informace o vývoji situace, budeme o nich na našich stránkách www.gamecz.cz neprodleně informovat všechny naše zákazníky a obchodní partnery, kterým bych tímto chtěl poděkovat za vyjádřenou podporu a dosavadní přízeň.

S pozdravem

Lukáš Karel
Regionální ředitel

Nejnovější články