Perfect World zavírá tvůrce Torchlight, ale série možná ještě není mrtvá
zdroj: tisková zpráva

Perfect World zavírá tvůrce Torchlight, ale série možná ještě není mrtvá

7. 11. 2017 9:51 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Pracovat pod vydavatelským gigantem Perfect World Entertainment asi nebude tak perfektní, jak by se z názvu mohlo zdát. Vydavatelství totiž během krátké doby oznámilo razantní omezení sesterského studia Motiga (Gigantic) a úplné zavření Runic Games (Torchlight, Hob). Co se týče her těchto studií, jejich příznivci nemusí zoufat, alespoň v případě Gigantic. A série Torchlight možná také není úplně mrtvá.

Dříve nezávislé studio Motiga se se svou jedinou hrou Gigantic loni dostalo pod křídla právě Perfect World Entertainment. Gigantic byla v betě od roku 2015 a k plnohodnotnému vydání došlo teprve v červenci letošního roku. Čtyři měsíce stačily na drastické propouštění v léta se rozvíjející firmě. Důvod je v tomto případě pochopitelný – výdělky z free to play hry nenaplnily očekávání.

Zatímco první dva měsíce života Gigantic se u hry pravidelně sešlo na 2000 hráčů, v září číslo spadlo téměř na třetinu a momentálně se pohybuje někde mezi 200-300 hráči, což na chod hry, která je v základu zdarma, opravdu nestačí. Studio tak přišlo o většinu zaměstnanců, ale hra žije dál. Malé jádro vývojářů z Motiga zůstává a bude se nadále starat o hrající hráče a ještě teď v listopadu přidají nový obsah. Pokud však hráči budou ubývat stejným tempem, počítejte s konečným vypnutím serverů. V takovém případě bych se osobně nedivil ani úplnému zavření studia.

Gigantic zdroj: tisková zpráva

Ještě trpčí osud potkal vývojáře z Runic Games, které všichni jistě dobře znáte díky hrám Torchlight a Torchlight II, případně jste možná slyšeli o jejich posledním počinu Hob. Důvodem zavření je opět finanční stránka, kdy se prodeje hry Hob nemohou rovnat s prodeji předchozích titulů. Ale možná ještě větším důvodem je základní politika vydavatelství Perfect World Entertainment.

To se totiž chce soustředit jen a pouze na online hry s MMO charakterem, do čehož nespadá jediný titul studia Runic Games. Jejich hry ale logicky nezmizí z obchodů a v případě problémů se na nějakou emailovou podporu doťukáte. K celé situaci se vyjádřil i samotný CEO Runic Games Marsh Lefler, který tradičně děkoval své „rodině“ spolupracovníků a všem fanouškům jejich her, ale zároveň vyvolal malou naději.

Hob zdroj: tisková zpráva

„Všichni milovníci série Torchlight mohou očekávat nějaké novinky. A pro všechny naše fanoušky, komunitní a multiplayerové funkce našich her budou dostupné i po uzavření studia.“ O sérii Torchlight tedy ještě uslyšíme, ale těžko říct, v jakém kontextu. Z vyjádření firem už není jasné, na koho přešla práva na Torchlight.

Perfect World totiž ve svém oznámení uvádí: „Runic Games zůstane součástí portfolia studií Perfect World Entertainment, jejich hry budou nadále dostupné hráčům a my jsme stále odhodláni podporovat a rozvíjet franšízy tohoto studia.“ Vzhledem k nižším výdělkům Hob a předchozímu vyjádření Leflera se dá spekulovat, že to právě Perfect World oznámí nějakou novinku ohledně série Torchlight.

Ale stejně tak se oním rozrůstáním franšíz může myslet pouhé pečování o akční skákačku Hob a bývalí vývojáři z Runic Games se vrhnou na nějakou novou diablovku ze světa Torchlight. Ať už to dopadne jakkoliv, třetí Torchlight bych uvítal všemi deseti. Stále je však možné, že o oznámení pokračování vůbec nepůjde, takže bych nechal optimismus spát.

Nejnovější články