PlayerUnknown’s Battlegrounds se řítí vpřed jako rozjetý vlak, překonala 10 milionů prodaných kopií
zdroj: tisková zpráva

PlayerUnknown’s Battlegrounds se řítí vpřed jako rozjetý vlak, překonala 10 milionů prodaných kopií

6. 9. 2017 12:57 | Byznys | autor: Václav Pecháček |

Představuju si, co v tuhle chvíli asi dělá Brendan Greene alias PlayerUnknown. Možná vymýšlí nové bouchačky, možná pracuje na příští mapě… Battle royale střílečka PlayerUnknown’s Battlegrounds dál tříští rekordy a pomalu, ale jistě přebírá vládu nad celým světem. Po překonání cifry 10 milionů prodaných kusů už mi nezbývá než nervózně přemýšlet, kdy všechny ostatní hry přestanou existovat a náš server se přejmenuje na PUBG.cz.

Jsou to neuvěřitelná čísla, zvlášť na v podstatě nezávislou hru. Greene ji vydal – pochopitelně v předběžném přístupu – teprve koncem letošního března, což není zas tak dávno. A PUBG se mezitím stihlo stát nejen nejprodávanější hrou roku, ale také nejhranější hrou na Steamu, jak ve svém článku osvětlil Patrik. Zdánlivě nepřekonatelní giganti Valve, CS:GO a Dota 2, museli poraženecky sklonit hlavu a uznat, že do smečky dorazil nový alfa samec.

Když píšu novinky o známých hrách, většinou do některého z pozdějších, méně důležitých odstavců zahrnu krátký souhrn toho, co daný titul obnáší, kvůli nepravděpodobné eventualitě, že o něm někteří ze čtenářů nikdy neslyšeli. Ale má to vůbec smysl, když PUBG dosáhlo pouze v posledních 24 hodinách téměř milionu současně pařících hráčů? Skrývá se pod nějakým kamenem někdo, kdo nezná formuli letadlo – padák – hledání vybavení – střílení ve stále se zmenšující zóně?

zdroj: Archiv

Taková ignorance nemůže být tolerována. PUBG si co nevidět musí najít cestu do školních osnov namísto některých méně důležitých předmětů, třeba matematiky, angličtiny nebo zeměpisu. Vždyť si spočítáte vzdálenost a kulky v zásobníku, v kabině letadla vás o tajích anglického jazyka poučí sprosté nadávky, a geografické znalosti vám doplní intimní průzkum 64 km2 vražedného ostrova. A ještě můžete na hodinu vyrazit všechny stávkující učitele a ušetřené peníze narvat do nabušených kompů v každé škole či platů pro zasloužilé herní novináře.

Ale vtípky stranou, alespoň na chvíli. Rád bych zmínil, že PUBG se nedaří jen co do prodeje kopií a počtu hráčů, ale i z hlediska e-sportového. Na Gamescomu proběhl turnaj PUBG Invitational, jehož se zúčastnilo 92 hráčů z 19 různých zemí, kteří soutěžili ve čtyřech různých herních módech. A jen první den si tuhle akci na Twitchi a PandaTV naladilo přes 6 milionů diváků, což jsou čísla v podstatě srovnatelná například s nedávným megaturnajem The International 2017 v Dota 2.

Až mi přijde pod ruku Adam Homola, budu se ho muset zeptat na jeho názor, kdy se rapidní vzrůst popularity PUBG zastaví. Adam měl totiž prozatím zlatou ruku, co se týče podobných předpovědí. Usmyslel si, že PUBG překoná Dotu a CS:GO, když jsem tomu ještě nebyl moc ochotný reálně věřit, všechny ty miliony prodaných kopií ho vůbec nevyvedly z míry… 

Nezávislá hra. 10 milionů za půl roku. V předběžném přístupu. A to se ještě brzo chystá verze na Xbox One. Kde se tohle zastaví?

Nejnovější články