Příští rok se otevře další online obchod, tentokrát od Epicu
zdroj: Epic Games

Příští rok se otevře další online obchod, tentokrát od Epicu

5. 12. 2018 10:55 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Letošní trend? Zjevně orientace na vlastní obchod a snaha vyhnout se Steamu. Discord má vlastní obchod, Bethesda se rozhodla nejít s novým Falloutem na Steam, podobně to udělal Thronebreaker, který na to ale také doplatil… Tento trend bude zjevně pokračovat i příští rok. Spousta obchodů je momentálně v přípravě a nyní se k nim přidává Epic Games Store.

Studio Epic Games stojící za Fortnite a Unreal Enginem hodlá dále rozšiřovat své pole působnosti skrze vlastní kurátorovaný obchod. Stejně jako v případě Discordu očekávejte sice menší počet, ale zato kvalitnějších her, protože minimálně zpočátku se vybírají pečlivě, ručně, pro PC a Mac. Později budou přibývat další, a dokonce i na jiné platformy.

Konkrétní tituly sice nezazněly, ale i tak výkonný ředitel Tim Sweeney prozradil v rozhovoru pro Gamesindustry.biz zajímavé informace. Tou velmi důležitou, byť tedy jen pro vydavatele a indie vývojáře, je podíl ze zisku. Zatímco Steam razí 70 ku 30 ve prospěch vydavatelů, Epic Games Store bude se svými 88 % mnohem štědřejší.

Nový obchod se má obecně soustředit na silnou podporu vydavatelů her. Snadnou cestou je spojí s relevantními influencery, kteří zároveň budou odměňováni za přilákané zákazníky, zajistí jim přímé spojení s uživateli jak skrz samotný launcher, tak i email pro účely oznamování nových her, updatů, patchů apod. A hráči budou moct neveřejnou cestou informovat o chybách přímo vydavatele.

714x-1 zdroj: tisková zpráva

Myslelo se ale i na zákazníky, kteří Epicu přinesou oněch 12 % zisku. Epic Games Store se otevře někdy v příštím roce a do konce roku 2019 slibuje každé dva týdny jednu hru úplně zdarma. Zároveň se počítá s možností vrátit hru, která vás z nějakého důvodu nezaujala.

Zpočátku budou žádosti o vrácení peněz řešeny manuálně skrz zákaznickou podporu, ale v plánu je i automatický systém, který vám bez udání důvodu dovolí vrátit hru do 14 dnů po jejím pořízení (už není specifikováno, zda bude záležet na odehraném čase jako v případě Steamu).

Na druhou stranu se vy, budoucí zákazníci, budete muset obejít bez fór. „Neplánujeme mít fóra,“ říká Sweeney. „Uživatelé migrují na Reddit, Discord, Twitter, Facebook a další sociální média.“ Tuto vesměs pravdivou skutečnost kompenzuje fakt, že se plánuje podpora modifikací, free-to-play her a nekomerčních her.

Unreal Tournament zdroj: Foto: Epic Games

Epic Games Store zní dobře pro všechny tři strany. Vývojáři si odnesou z každého prodaného kusu víc peněz, zákazník dostane spoustu her zdarma a Epic by to asi nedělal, kdyby se mu to nevyplatilo. Samozřejmě ukáže až praxe, jestli obchod dokáže nalákat dost vydavatelů a zákazníků. Na lámání chleba dojde příští rok.

P.S.: V souvislosti s obchodem se objevila smutná zpráva pro všechny příznivce nového Unreal Tournamentu. Ten totiž už od léta roku 2017 nedostal žádný update. Důvod je prostý a má jméno Fortnite. Masivní úspěch této battle royale si vyžádal koncentraci mnoha zdrojů a lidí z Epicu, včetně týmu stojícího za Unreal Tournamentem.

„Unreal Tournament zůstane dostupný v obchodě, ale není aktivně vyvíjen,“ sdělil Sweeney webu Variety. Dále dodává, že se momentálně snaží zpřístupnit skrz GOG staré kousky od Epicu (některé už jsou dostupné). Bylo by překvapivé, kdyby nebyly v nabídce budoucího Epic Games Storu.

Nejnovější články