Proč nejdou v US/EU hry na UMD převést na PS Vita
zdroj: tisková zpráva

Proč nejdou v US/EU hry na UMD převést na PS Vita

22. 2. 2012 15:38 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Nedávné potvrzení Sony, že v US/EU nehodlá spustit UMD transfer program, umožňující za malý poplatek převod PSP her z UMD na PS Vita, vyvolal menší vlnu nesouhlasu. Spoustě majitelů PSP, kteří plánují koupi PS Vita, nebylo jasné, proč jejich kolegové z Japonska mohou hry z UMD disků do PS Vita dostat a oni ne. Až nyní to v obsáhlém rozhovoru na Wired vysvětlil Šuhej Jošida, a protože jím uvedené důvody dávají smysl, tak mi jen vrtá hlavou, proč je Sony nekomunikovala oficiální cestou - byl by klid.

V zásadě jde o to, že v Japonsku je o PSP hry mnohem větší zájem, než v US a EU, mnohem víc jich tam vychází a ještě nějakou dobu vycházet bude. Z hlediska poptávky tedy dávalo smysl, aby Sony program na převod PSP her do PSV zavedla. Druhý důvod, který Jošida uvádí, se týká ceny her. V US jsou hry výrazně levnější, než v Japonsku a v EU to zřejmě bude podobné. Jošida uvádí, že třeba Final Fantasy Tactics se dá sehnat v US za 10 dolarů, což je v podstatě poplatek, který Sony v Japonsku vybírá za možnost si PSP hru na PS Vita převést.

Šéf vývojové větve PlayStationu se tím snaží naznačit, že když si hráči v US a EU hru PSP hru koupí pro hraní na Vitě z PSN, tak je to bude stát stejně, jako by je stál převod té samé hry z UMD. Což dává smysl. Jde jenom o to, že zdaleka ne všechny PSP hry lze na PSN koupit, spíše je jich prozatím menšina. Ale i na toto téma Jošida v interview s Wired odpovídá.

V Sony se primárně soustředili na to, aby na start PS Vita v US/EU byl ke koupi na PSN dostatek PSP her a snad jim to vyšlo: je jich k dispozici několik desítek a další budou přibývat. Stejně tak ale budou přibývat i PS1 hry hratelné na PS Vita, na jejichž přípravu bude čas až nyní, až po launchi samotného hardwaru.

Nejnovější články