Prodeje vyšvihly GTA V na vrchol zábavního průmyslu
zdroj: tisková zpráva

Prodeje vyšvihly GTA V na vrchol zábavního průmyslu

10. 4. 2018 11:00 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Ne že by to bylo tolik překvapivé. Vždyť GTA V se dodnes objevuje na vysokých pozicích různých žebříčků prodejnosti. Rockstar Games se zkrátka podařilo namíchat skvělou hratelnost, přidat zábavný multiplayer a odchytit dvě generace konzolí. Nová analytická čísla webu MarketWatch tak posazují GTA V do čela snad všech odvětví zábavního průmyslu.

Těžko uvěřit, že poslední díl série Grand Theft Auto je tu s námi již od roku 2013, a je ještě těžší uvěřit úspěšnosti této jedné hry i pět let od jejího vydání. Vezměte v potaz rok 2017, kdy se celkem prodalo dalších 15 milionů kusů. To je částka, na kterou většina her nemůže pomýšlet za celý svůj tržní život, natožpak ve čtvrtém roce.

K dnešnímu dni se prodalo závratných 90 milionů kopií, čímž GTA V nechala v prachu na další příčce se krčící Call of Duty: Moder Warfare 3 s „chabými“ 26,5 miliony. Ani populární PUBG zatím nemůže doufat v podobné výšiny. Pro sérii je to neuvěřitelný skok. Abyste dosáhli stejné částky v minulosti, museli byste sečíst prodeje GTA IV, GTA: San Andreas, GTA: Vice City i GTA III.

zdroj: tisková zpráva

90 milionů kopií přitom neatakuje rekord. Ještě mnohem dál je Minecraft se 144 miliony a v případě Tetrisu se odhaduje až 170 milionů. Nicméně nejde ani tak o počet prodaných her, jako o peněžní výnos. V tomto případě je cena za krabičku s GTA V mnohem dál než její lépe prodávaní konkurenti, kteří jsou tak hravě přebiti astronomickými příjmy 6 miliard dolarů.

Tato částka zároveň nepřebíjí pouze ostatní hry. Na paty jí nesahají ani nejvýdělečnější filmy. Započítáme-li inflaci, nejvýdělečnějším filmem všech dob je Jih proti Severu s 3,3 miliardami dolarů. Zahanben zůstává i Avatar s 2,8 miliardami, s nímž má GTA V srovnatelný rozpočet (237 ku 265 milionům dolarů ve prospěch Avatara). Nic na tom nezmění ani započtení výnosů z prodejů filmů na fyzických nosičích a streamovacích kanálech, které činí zhruba jednu miliardu. A podobně na tom pravděpodobně bude i trh s knihami a hudbou.

Za tímto úspěchem hledejte obecnou kvalitu hry, ale i další faktory. Tvůrci udělali skvělé rozhodnutí, když hru vydali jak na staré konzole, tak na ty nové. Spoustě hráčů se nechtělo čekat, takže si hru pořídili nejprve na PS3/Xbox 360 a později i na PS4/Xbox One. Ale troufl bych si tvrdit, že největší dopad má později dodaný multiplayer, který hráče u obrazovek udrží déle než prostý singleplayer.

Bohužel už nevíme, zda se do 6 miliard počítají pouze zisky z prodejů, nebo i zisky z multiplayeru. Pokud bychom totiž měli GTA V porovnávat třeba s World of Warcraft a jeho měsíčním předplatným, myslím, že už by nešlo o takové vítězství Rockstaru.

Ale neberme radost šikovným podnikatelům z Take-Two a vývojářům z Rockstar Games. Kdo ví, jestli budou slavit podobný úspěch i s chystaným Red Dead Redemption II a případným šestým dílem GTA, který nemá vůbec kam spěchat vzhledem ke štědrosti aktuální dojné krávy. Analytici o zopakování podobného úspěchu pochybují. Já jen doufám, že singleplayer bude stále nedílnou součástí těchto her, i když budoucnost leží nepřekvapivě v multiplayeru.

Nejnovější články