Reuters: Vivendi plánuje provést nepřátelské převzetí Ubisoftu ještě letos
zdroj: Ubisoft

Reuters: Vivendi plánuje provést nepřátelské převzetí Ubisoftu ještě letos

29. 4. 2017 12:19 | Byznys | autor: Adam Homola |

Francouzský mediální gigant Vivendi v posledních letech pomalu ale jistě zvedá svůj podíl v Ubisoftu a s každým dalším rokem je blíž a blíž nepřátelskému převzetí, které by mělo proběhnout ještě letos. Na základě několika zdrojů obeznámených se situací o tom informují Rosemain a Barzic z Reuters a dodávají, že Vivendi už vlastní 25 % akcií Ubisoftu.

Jakmile se Vivendi dostane na 30 %, musí podle příslušného francouzského zákona učinit nabídku na odkoupení firmy, přičemž ve správní radě Ubisoftu drží 23% hlasovací právo. Vedení Vivendi je podle Reuters motivováno především svými investory. Ti údajně nejsou nadšení z propadu akcií a proměnlivých finančních výsledků firmy.

Vivendi je tak chce uklidnit několika velkými kroky, mezi něž patří posílení své pozice v oblasti reklamy a her. První na mušce má být právě akvizice Ubisoftu, zatímco v reklamní oblasti si firma brousí zuby akvizici reklamní a PR společnosti Havas. Shodou okolností to byla mimochodem právě Havas, která pomáhala marketingu Watch Dogs webovou stránkou WeAreData.

Zdroje Reuters ale také tvrdí, že akvizice Ubisoftu neproběhne za jakýchkoliv okolností a podmínek. Pokud by se ukázala cena za koupi jako příliš vysoká, zaměřilo by se vedení Vivendi na některou z čínských herních firem. Ubisoft by tak zůstal dál z většiny samostatnou a nezávislou firmou, o což se vedení firmy zatím úspěšně snaží.

To je i dlouhodobé přání šéfa Ubisoftu Yvese Guillemota. Ten za prvé vidí dlouhodobou snahu Vivendi o navyšování podílu ve firmě a za druhé už jedno nepřátelské převzetí viděl nebezpečně blízko. Vivendi loni koupila Gameloft, jemuž šéfoval Michel Guillemot. O shodu příjmení nejde, Michael a Yves jsou bratři.

Vivendi přitom není na herním poli žádný nováček. Svého času vlastnila Sierru On-line, pod kterou spadal i Blizzard. Firma se ale nakonec z herního pole do jisté míry vyklidila v roce 2013, kdy prodala svůj 61% podíl v Activisionu. Jen aby po hrách začala zase pokukovat. První na ráně byl Gameloft a pokud mají zdroje Reuters pravdu, může být dalším adeptem právě Ubisoft, a to ještě letos.

Nejnovější články