Šéf Borderlands 3 nevěří v růžovou budoucnost Steamu
zdroj: tisková zpráva

Šéf Borderlands 3 nevěří v růžovou budoucnost Steamu

18. 4. 2019 9:10 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Šéf Gearboxu, studia stojícího za nadcházejícími Borderlands 3, se pořádně rozohnil na Twitteru ohledně exkluzivity. Randy Pitchford se mimo jiné opřel do fanoušků, kteří si stěžují na to, že jeho nejnovější hra nebude na Steamu. Epic Store podle něj totiž bude v dlouhodobém časovém horizontu tím nejlepším pro Gearbox, hru i pro samotné hráče.

Poslední dobou pomalu neuběhne týden, aby nějaká značka neoznámila své exkluzivní vydání na Epic Games Store. Jinak tomu není ani v případě Borderlands 3, jehož starší díly kvůli vzteku hráčů neunikly review bombingu na Steamu. Rozhodnutí tedy šéf Gearboxu začal plamenně ospravedlňovat na Twitteru.

Celé to začalo nevinnou poznámkou, že přestože tenhle proces Pitchford „možná trochu ovlivnil,“ hlavní slovo měl vydavatel 2K Games. Jedním dechem dodává, že ví, že Epic v této chvíli nemá spoustu funkcí, které na Steamu dávno jsou, a dost možná se tam ani nikdy neobjeví. Epic zatím zveřejnil plán budoucí implementace různých komunitních funkcí, Randy by si ovšem vsadil na to, že tam určitě přidají víc věcí, než slibují. Možná dobře, že nesází.

zdroj: Archiv

„Musíme brát v úvahu to, že Borderlands –zatím- neexistují, ale budou existovat v září. Ten obchod bude jiný, až hra vyjde. Rozhodně mu pomůže, když přidají funkce, které zlepší zákaznickou zkušenost. Epicu ublíží, pokud v době vydání Borderlands 3 neumožní dostatečně kvalitní zákaznický servis. To by měla být hnací síla Epicu,“ vyjádřil se Pitchford na Twitteru.

V dalších příspěvcích píše, že už s firmou spolupracuje velmi dlouho a nezdráhá se říct, že její investice do technologií ji brzy katapultují daleko před Valve a zvěstuje Steamu během pěti až deseti let status umírajícího obchodu, který se neubrání dravější konkurenci. Zároveň by ale tehdy tahounem trhu vůbec nemusel být Epic, ale klidně nějaká služba, která zatím ještě neexistuje.

Borderlands 3 pak podle něj hraje do karet hlavně to, že to bude „zdaleka největší značka, která tam dorazí od založení Epic Store,“ a proto prý Epic určitě rád investuje spoustu prostředků právě do těch funkcí, které Borderlands 3 nejvíce využijí. Pitchford si je vědom toho, že se to možná nestane, ale 2K Games jsou ochotní to risknout a on se prý „nebude zlobit, protože věří, že hrám od Gearboxu nejvíc pomáhá už to, že Epic Store a) existuje, b) je soutěživý.

„Konkurence v obchodech bude skvělá pro zákazníky a dost možná i pro vývojáře a vydavatele. Obchody, které vyhrávají, jsou ty, které mají nejlepší nabídky pro zákazníky. Je těžké být tím vyhrávajícím. Když se podíváte třeba na Origin nebo U-Play, ti nejsou reálnou konkurencí Steamu.“

„Pravá konkurence Steamu musí mít pevný základ a být dostatečně neutrální, aby všichni vydavatelé a vývojáři mohli věřit ve férové, rovné ekonomické podmínky. To u obchodů řízených vydavatelem prostě nejde. Taky to nemůže fungovat u těch, kteří mají jiné priority (třeba Discord). Epic má kredibilitu, jeho enginy existují přes 20 let a v rámci průmyslu mu důvěřujeme, víme, že hraje fér.“

Hráči se prý s Epic Store smíří, protože i přijetí Steamu trvalo nějakou tu dobu a pomohl mu kupříkladu druhý Half-Life. Strategie Epicu je mu sympatická třeba v tom, že se snaží své vývojářské nástroje zpřístupnit co největšímu množství vývojářů a ještě z prodejů dostanou víc peněz.

„Někteří z vás nás za exkluzivitu budou nenávidět a vinit za ni mě osobně. Ale můžete fňukat, jak chcete, nakonec na tenhle moment stejně budeme vzpomínat jako na ten, kdy se PC digitální distribuce osvobodila od monopolu,“ uzavírá Pitchford dlouhatánskou úvahu. Borderlands 3 na Epic Store vyjdou 31. září, jejich tamní exkluzivita skončí v dubnu příštího roku.

Nejnovější články