Šéf EA: hráči si vyberou sami, jak a zač zaplatí - stačí to umožnit
zdroj: tisková zpráva

Šéf EA: hráči si vyberou sami, jak a zač zaplatí - stačí to umožnit

10. 1. 2011 22:20 | Byznys | autor: Petr Poláček |

„Na konci tohoto roku bude digitální byznys větší, než byznys tradičních krabicových produktů, tečka,“ rozrazil poklidné vody herního průmyslu na počátku roku šéf EA John Riccitiello v rozhovoru pro Industry Gamers. A dodal: „Potom podle mě dokonce najdeme způsob, jak i krabicové produkty prodávat po částech a prostřednictvím předplatného a mikrotransakcí.“ Riccitiello je logicky nadšeným propagátorem digitálního prodeje, EA v tomto sektoru v minulém roce slavila slušné úspěchy a dle finančního ředitele EA Erica Browna budou v dalších letech tvořit příjmy z digitálního prodeje 20% celkový příjmů společnosti.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Více než výše uvedená prognóza, kterou Riccitiello staví krom jiného na příkladu úspěchu free to play verze MMO Lord of the Rings Online (více informací v článku), je však zajímavá úvaha nad nutností flexibility vydavatelů a distributorů v oblasti platebních možností pro zákazníky/hráče. Ve zkratce se dá říci, že Riccitiello věří, že když se hráči nabídne široké spektrum platebních možností, cenových hladin a druhů produktů, tak si hráč vybere a zaplatí, což se dnes často neděje a hráči se často obrací na pořízení produktu nelegální cestou.

„Po pravdě si nemyslím, že má nějaký smysl snažit se přijít na to, jak chtějí hráči obsah nakupovat. Mohou si ho chtít koupit na iPad, koupit přes sociální síť, mohou ho chtít nakupovat mikrotransakcemi anebo chtějí za obsah zaplatit naráz. Možná chtějí platit předplatné, aby si mohli spočítat náklady, ale mohou chtít také zaplatit naráz, aby už dále nemuseli platit nic. My zkoušíme všechny tyto varianty a podle mě to bude do budoucna fungovat tak, že model, který si hráči oblíbí, nejvíce poroste,“ vyjádřil svou myšlenku poměrně obšírně Riccitiello.

Prozradil také, že nejvyšší průměrné tržby na jednoho hráče generují pro EA překvapivě zdarma hratelné (free to play) tituly. Jsou prý lidé, které měsíčně zaplatí 5000 dolarů za mikrotransakce v rámci FIFA Ultimate Team módu, což je produkt dostupný momentálně zdarma.

 

Nejnovější články