Skoro šest milionů šťastlivců našlo pod stromečkem PlayStation 4
zdroj: tisková zpráva

Skoro šest milionů šťastlivců našlo pod stromečkem PlayStation 4

9. 1. 2018 14:54 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Aktuální konzole od Sony jako by po čtyřech letech na trhu vůbec neztrácela dech. Právě naopak, daří se jí víc než dobře a konkurenci zbývají leda tak oči pro pláč. Samotný prosinec, tedy období, kdy se tradičně darují konzole pod stromeček, byl pro japonskou společnost rozhodně šťastným a veselým měsícem.

Od Díkuvzdání do Vánoc, tedy zhruba během jednoho měsíce, se celosvětově prodalo na 5,9 milionu kusů PlayStation 4. Zpráva už nespecifikuje přesný typ, takže se pravděpodobně jedná o souhrn modelů Slim a Pro. Vzhledem k loňskému roku jde o mírný pokles o 5 %, tedy zhruba 300 tisíc kusů.

Na druhou stranu to nevadí tolik, protože více majitelů znamená nárůst v prodeji softwaru, tedy her. Zatímco předloni se vánoční období zasloužilo o 50,4 milionu prodaných her, loni už to bylo 55,9 milionu. Za celý život PS4 se pak k dnešnímu dni prodalo na 645 milionů her… Takové číslo si jde jen stěží představit.

white playstation 4_mini zdroj: tisková zpráva

Pro zajímavost, Nintendo Switch se za necelý rok na trhu prodalo nějakých 12 milionů kusů, zatímco Sony zvládla polovinu za pouhý měsíc. Údaje o Xboxu od Microsoftu celkem nepřekvapivě nemáme. Ale zpátky k PS4. Nejenže stál prosinec za to, ale i celý rok 2017 si v Sony nemohou vynachválit. Celkem se prodalo přes 20 milionů konzolí, což v součtu s předešlými roky dává slušných 73,6 milionu. K pokoření PS3 už chybí „pouhých“ 13 milionů.

A ještě naposledy se podíváme na zajímavá čísla, tentokrát ve vztahu k PS Plus. I tady došlo k solidnímu nárůstu. Na konci roku 2016 se Sony chlubila 26,4 miliony aktivních předplatitelů, na konci loňského roku to bylo již 31,5. Vůbec nejzajímavější je převést všechna tato čísla na skutečné peníze.

Jen si sami pro velice nepřesnou představu vynásobte 73 milionů prodaných konzolí průměrnou cenou za jednu, pak přičtěte zisky z 645 milionů her a nakonec přidejte výnos z PS Plus. Samozřejmě se musí taky odečíst za všechny možné výdaje, ale i tak se dostáváme na absurdně vysoké částky. V případě PS Plus můžeme operovat s konkrétnějšími čísly – za předpokladu, že má každý uživatel roční předplatné za 1560 korun, dostáváme se na 49 miliard za rok. Samozřejmě jen teoreticky, čistě pro představu. Ale i tak nemůžeme říct, že by Sony s PlayStation 4 šlápla vedle.

Nejnovější články