Skvělé prodeje Nintenda Switch završují dobrý finanční rok celé firmy
zdroj: Vlastní foto autora

Skvělé prodeje Nintenda Switch završují dobrý finanční rok celé firmy

28. 4. 2017 11:14 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Fiskální rok 2016 byl pro japonské Nintendo úspěšný. Projevilo se na tom několik faktorů, ale tím nejdůležitějším jsou dobré prodeje jejich nové konzole Nintendo Switch. V prvním měsíci po vydání se jí prodaly 2,74 milionů kusů – prodaly, nikoliv, že byly naskladněny. V Japonsku se dokonce prodalo v prvním měsíci víc kusů (519 504) než PlayStation 4 v jejím prvním měsíci (439 810). Jasnější příklad úspěchu nové konzole asi není třeba.

Jasnou jedničkou v titulech je nepřekvapivě The Legend of Zelda: Breath of Wild. Té se prodalo 2,76 milionů kopií na Switch a 1,08 milionu na Wii U. Ne, u Switche to není překlep, skutečně se prodalo víc kopií hry než konzolí. Nintendo to přičítá tomu, že si část lidí koupila sběratelskou edici do sbírky (a nebo případný pozdější prodej s výdělkem) a pak si pořídili ještě normální na hraní.

Switch ale není jediným strůjcem úspěchu Nintenda. Dobře se prodával i handheld 3DS. Loni se prodalo 7,27 milionů kusů, což je meziroční nárůst o 7 procent a prodej softwaru stoupnul meziročně o 14 procent na 55,08 milionů kopií. Hodně se o to zapříčinilo vydání Pokémon Sun and Moon (15,44 milionů kopií, které podtrhují sílu značky), Super Mario Maker (2,34 milionů) a Kirby Planet: Robobot (1,63 milionu).

zdroj: Archiv

Jak se předpokládalo, prodeje Wii U meziročně klesly o 46 procent na 760 tisíc kusů z celkově prodaných 14,8 milionů jednotek. U konzole, jejíž nástupce je za rohem se to dalo čekat. Nintendo si pochvalovalo i popularitu svých mobilních titulů jako Fire Emblem Heroes a Super Mario Run, stejně jako minikonzole NES Classic Edition.

Na samotná čísla zisku se moc nemá smysl dívat, protože v nich figuruje prodej kontrolního podílu akcií v baseballovém klubu Seattle Mariners. Z prodejů Nintendo Switch a 3DS je ale pravděpodobné, že na japonskou firmu čekají dobré časy. Nová Zelda si kolem sebe stihla vybudovat takřka kultovní status a bude fungovat jako hra, která dokáže prodat celý systém i v následujících měsících. A handheld 3DS svými prodeji dokazuje, že rozhodně nejde na vedlejší kolej.

 

Nejnovější články